Jak zrobić moussakę?

Mousaka to grecka zapiekanka z bakłażanami. Jak jadłam ją pierwszy raz nie byłam nią zachwycona, ale później zmieniłam zdanie, szczególnie po zmianach jakie wprowadziłam pod własny gust. Oryginalnie potrawa jest dość tłusta – mocno przesiąknięta oliwą. Zapieka się smażone mięso, … Czytaj dalej

Jak zrobić biały barszcz?

Biały barszcz… intensywnie chrzanowy w smaku… ugotowany na białej kiełbasie, z połówką jajka ugotowanego na twardo, z dodatkiem ziemniaków okraszonych smalczykiem domowym… mmm… pysznie… Barszcz biały to pyszna zupa na jesień i zimę. Często jest też podawania na świąteczny wielkanocny … Czytaj dalej

Jak zrobić marcepan?

Marcepan to jedna z moich słabości, ale musi to być prawdziwy marcepan. Taki zrobiony z migdałów z cukrem i odrobiną Amaretto… Mniam… Przygotowanie masy marcepanowej samodzielnie jest dziecinnie proste pod warunkiem, że ma się dobry malakser. Bierzemy blanszowane migdały. Blanszowane … Czytaj dalej

Jak zrobić przepyszny smalczyk domowy?

Smalczyk domowy to po prostu smażona słonina. Chleb ze słoniną często możemy spotkać jako przystawkę przed obiadem w restauracjach typu “chłopskie jadło” tudzież na jarmarkach obok kiełbasy z grilla. Pajda świeżego chleba ze słoniną, może być naprawdę dobra, ale słonina … Czytaj dalej