Jak zrobić pomidora z mozzarellą na przystawkę?

Mozzarella z pomidorem to wykwintna przystawka i zarazem dietetyczny posiłek na śniadanie lub kolację. Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko pokroić pomidora i kulkę sera mozzarella i położyć na talerzyku. Przybieramy to listkami świeżej bazylii i każdy sam polewa sobie … Czytaj dalej

Jak zrobić smażoną wątrobę wieprzową?

Bardzo lubię smażoną wątr0bę wieprzową. Wprawdzie jest trochę twardsza od wątróbki drobiowej, ale lepiej – bezpieczniej się przygotowuje. Moim subiektywnym zdaniem mniej tłuszcz pryska przy smażeniu. Przy smażeniu wątróbki wieprzowej nie trzeba dla ochrony używać maski spawacza. 😉   Jak … Czytaj dalej

Jak zrobić pizzę margherita?

Pizza margherita powstała w1889 roku. Neapol odwiedziła wtedy królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem. Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował na jej cześć specjalną potrawę pizzę w barwach narodowych Włoch. Podstawowe składniki tej pizzy to: pomidory, ser mozzarella i bazylia. … Czytaj dalej