Ile czasu zajmuje przygotowanie przyjęcia z sushi na kilkanaście osób?

Tydzień temu miałam imieniny. Zaprosiłam sobie gości – lubię się dobrze bawić w dobrym towarzystwie. Zapraszając obiecałam, że będzie sushi. Cóż… córa miała mi pomóc, ale rano w pracy, popołudniu na zajęciach na uczelni – musiałam wszystko przygotować sama – … Czytaj dalej

Jak przygotować kapustę z łazankami boczkiem i pieczarkami?

Kapusta z łazankami to doskonały, dość szybki w przygotowaniu obiad na jesienne i zimowe dni, a ponieważ zima jakoś w tym roku nie chce się skończyć… A nawet, jak się naprawdę zima skończy, to dopóki kapusty pod dostatkiem, na kapustę … Czytaj dalej

Jak zrobić naleśniki z serem i wanilią?

Naleśniki z serem są przepyszne, ale jak chcemy sobie naprawdę dogodzić robimy naleśniki z serem doprawionym naturalną wanilią. Naprawdę fantastyczny aromat prawdziwej wanilii w strąku nasz obiad lub kolację zamienia w cudownie długo trwającą rozkosz. I nie dodajemy bitej – … Czytaj dalej

Jak zrobić tatara – befsztyk tatarski?

Polędwica wołowa to najlepsze mięso na tatara. Historycznie befsztyk tatarski  był robiony z polędwicy z konia zabitego podczas bitwy. Polędwicę wykrawało się z konia, wkładało się pod siodło własnego konia i jak się trochę pojeździło, to mięso się z błonek … Czytaj dalej

Jak zrobić risotto z bakłażanami?

Risotto z bakłażanami to lekkie, pyszne danie o intensywnym smaku. Czas przygotowania to około 30 minut. Trochę więc zajmuje, ale za to ta rozkosz na podniebieniu… mniam… Osobiście przygotowuję rissotto na rosole, ale danie może być całkowicie jarskie, jeśli użyjemy … Czytaj dalej