Jak zrobić pieczonego kurczaka piri piri?

Pieczonym kurczakiem piri piri zachwyciłam się będąc w Portugalii. Sam kurczak nie jest mocno pikantny w smaku. Osoba jedząca kurczaka sama decyduje o tym, jak bardzo ma być ostry polewając go oliwą z dodatkiem piri piri. Tajemnicą kurczaka piri piri … Czytaj dalej

Jak zrobić pyszną, wilgotną pieczeń z piersi indyka?

Mięso z piersi indyka lubi się zrobić suche w smaku. Są jednak na to skuteczne sposoby. Indykowi dobrze robi pieczenie w rękawie do pieczenia lub szczelnie przykrytym naczyniu żaroodpornym. Trzeba go też umiejętnie przyprawić. Jak się zabrać za pieczeń z … Czytaj dalej

Jak zrobić schab pieczony ze śliwkami faszerowany polędwicą?

Schab ze śliwkami faszerowany polędwicą jest to ciekawe danie na proszony obiad. Dobrze nadaje się na święta i tym podobne okazje. Co potrzebujemy kupić, żeby zrobić i podać schab pieczony faszerowany polędwicą i śliwkami? Kupujemy dość gruby schab wieprzowy i … Czytaj dalej

Jak zrobić kurczaka pieczonego z nadzieniem?

Kurczaka z nadzieniem, zasadniczo robię według przepisu, którego moja mama używała do przygotowania indyka z nadzieniem na święta Bożego Narodzenia. Indyk niestety jest zbyt duży, by piec go często. I tu niewielki kurczak bardzo dobrze spełnia swoją rolę. Smak jest … Czytaj dalej