Jak upiec perliczki z nadzieniem z pieczarek?

Pieczona perliczka to doskonały obiad dla rodziny na niedzielę. Jeśli jednak mamy mieć jakichś gości, to trzeba upiec dwie lub 3 perliczki. Jest to już pewne wyzwanie, bo perliczka to prawdziwe slow food. Przygotowanie musimy zacząć dwa dni wcześniej wcześniej, … Czytaj dalej

Jak zrobić mostek cielęcy pieczony z nadzieniem?

Mostek cielęcy pieczony z nadzieniem jest to sposób na przygotowanie wykwintnego dania z niezupełnie wykwintnego kawałka cielęciny. Mostek cielęce to zasadniczo mięso poprzerastane błonami. Nawet zmielić jest je trudno, bo błony owijają się na nożach maszynki do mielenia mięsa. Jeśli … Czytaj dalej

Jak zrobić pasztet z wątroby wołowej prawie bez tłuszczu?

Przepis na pasztet z wątroby wołowej dostałam od koleżanki, która na stałe mieszka w jednym z krajów arabskich i ze względu na specyfikę miejsca ma ograniczony dostęp do niektórych produktów. Na dodatek stosuje dietę, w której tłuszcz ogranicza do minimum. … Czytaj dalej