Jak ostatnio zrobiłam pasztet?

I co tu zrobić jak chodzi za człowiekiem i chodzi kanapka z domowym pasztetem? Oczywiście wykonanie pasztetu możemy sobie zaplanować. Rodzaj mięsa wybieramy w zależności od tego, czy wolimy pasztet mniej czy bardziej delikatny. Oczywiście najdelikatniejszy będzie z samego kurczaka … Czytaj dalej

Jak zrobić pasztet z wątroby wołowej prawie bez tłuszczu?

Przepis na pasztet z wątroby wołowej dostałam od koleżanki, która na stałe mieszka w jednym z krajów arabskich i ze względu na specyfikę miejsca ma ograniczony dostęp do niektórych produktów. Na dodatek stosuje dietę, w której tłuszcz ogranicza do minimum. … Czytaj dalej

Jak zrobić guacamole?

Guacamole to meksykański sos z awokado  do tortilli tudzież meksykańskich chipsów nachos. Ja chyba najbardziej lubię guacamole na pieczywie. Pyszne jest na kromkach bagietki. Przypomina wtedy bardziej bruschetta’ę niż prawdziwe guacamole, ale to kwestia smaku, a może i naszych kulinarnych … Czytaj dalej

Jak zrobić kaczkę luzowaną z nadzieniem z wołowiny?

Pieczona kaczka najczęściej nam się kojarzy z kaczką z jabłkami. Można jednak kaczkę wypełnić nadzieniem mięsnym. Mamy wtedy z jednej kaczki dobry obiad nie dla dwóch, ale nawet dla 6 osób. Oczywiście jabłko z żurawiną lub duszone jabłka z rozmarynem … Czytaj dalej