Jak zrobić faszerowane cukinie?

Faszerowane cukinię robię z farszem bardzo podobnym do tego, który wkładam do bakłażanów. Oczywiście, żeby taki farsz zrobić to trzeba mieć młode cukinie – bez dojrzałych pestek. Po prostu potrzebny jest nam miąższ z cukinii. Ewentualnie jeśli mamy bardzo dojrzałe … Czytaj dalej

Jak zrobić faszerowane bakłażany?

Faszerowana oberżyna to pyszne danie, którym możemy się delektować przez cały rok. Oczywiście najtaniej jest późnym latem i wczesną jesienią, ale i poza sezonem importowane bakłażany nie mają bardzo wysokich cen. Jak przygotować pieczone, faszerowane bakłażany na 4 osoby? Składniki: … Czytaj dalej

Jak zrobić pieczone żeberka na słodko marynowane w miodzie i musztardzie?

Pieczone żeberka na słodko marynowane w miodzie i musztardzie to, wbrew stereotypom o żeberkach, danie bardzo kobiece, chociaż mojemu małżonkowi też smakuje. 😉 Żeberka, które zasadniczo są dość tłuste, po pieczeniu wyjmujemy z tłuszczu, który się z nich wytopił. Jeśli … Czytaj dalej

Jak zrobić duszone żeberka wieprzowe?

Żeberka… zapewniam, że można się w nich rozsmakować… Niestety jest to dość tłusty kawałek wieprzowiny, ale można czasem kupić naprawdę chude żeberka albo po prostu zwyczajnie tłuste kawałki odkroić z już przygotowanej potrawy i ich nie jeść. Dlaczego żeberka są … Czytaj dalej