Jak zrobić moussakę?

Mousaka to grecka zapiekanka z bakłażanami. Jak jadłam ją pierwszy raz nie byłam nią zachwycona, ale później zmieniłam zdanie, szczególnie po zmianach jakie wprowadziłam pod własny gust. Oryginalnie potrawa jest dość tłusta – mocno przesiąknięta oliwą. Zapieka się smażone mięso, … Czytaj dalej

Jak zrobić risotto z podgrzybkami?

Risotto z podgrzybkami to naprawdę poezja smaku. Cudowny aromat leśnych grzybów, delikatne ziarna ryżu i masło… Można nadać tej potrawie nieco dzikości dodając gałązkę rozmarynu. Przygotowanie zajmuje trochę czasu. Niestety podczas przygotowania każdego risotto trzeba stać nad rondlem/patelnią i mieszać, … Czytaj dalej

Jak zrobić zapiekane cukinie z fetą i suszonymi pomidorami?

Suszone pomidory tak bardzo mi smakują, że jestem skłonna dodawać je prawie do wszystkiego. Tym sposobem znalazły się też w zapiekanych cukiniach. Faszerowane warzywa to pyszny, lekki obiad, a w tej wersji całkowicie wegetariański. Przygotowanie ich jest bardzo proste. Jak … Czytaj dalej