Jak zrobić risotto z brukselką?

Risotto najbardziej kojarzy mi się z późnym latem i wczesną jesienią, kiedy mamy wybór naprawdę smacznych dojrzałych pomidorów. Czasem jednak i zimą zachciewa się risotto. Ostatnio robiłam risotto z brukselką. Wyszło pyszne. Naprawdę polecam wszystkim wielbicielom brukselki. Hm… To było … Czytaj dalej

Jak zrobić udka kaczki pieczone w czerwonym winie ze śliwkami suszonymi?

Uwielbiam pieczoną kaczkę. Kiedy jestem w restauracji i mam taką możliwość wybieram kaczkę. Nie jest to najtańsze mięso, więc nie pojawia się zbyt często na moim stole, ale czasem warto sobie kaczkę zafundować. Czasem piekę ją w całości, czasem piekę … Czytaj dalej

Łosoś teriyaki – pieczony łosoś ze słodką nutą

Pieczony łosoś w sosie teriyaki to wersja łososia na słodko. Jest błyskawiczny w przygotowaniu. Obiad możemy podać w ciągu 25 minut. Łososia nie trzeba marynować, tak jak jest to konieczne np. przy przygotowaniu łososia w miodzie i musztardzie. A podajemy … Czytaj dalej

Jak zrobić bakłażany smażone w cieście?

Bakłażany smażone w cieście to świetne “placki” na obiad lub kolację. Możemy je jeść same lub z dodatkiem jakiegoś sosu. Tzatziki pasują doskonale. Przygotowanie jest bardzo proste, bakłażana po prostu kroimy w plastry o grubości około 7 milimetrów. Mogą być … Czytaj dalej