Jak zrobić pizzę margherita?

Pizza margherita powstała w1889 roku. Neapol odwiedziła wtedy królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem. Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował na jej cześć specjalną potrawę pizzę w barwach narodowych Włoch. Podstawowe składniki tej pizzy to: pomidory, ser mozzarella i bazylia. … Czytaj dalej

Jakie potrawy przygotować na Tłusty Czwartek?

Tłusty Czwartek to ostatnia czwartek karnawału. Tradycyjnie tego dnia jemy pączki i faworki przez cały dzień i na deser po każdym posiłku, a na obiad jemy prażaki. Możemy zrobić tradycyjne pączki z konfiturą z róży, ale ciekawy smak będziemy mieli … Czytaj dalej

Jak zrobić pyszne ciasto na pizzę?

Najlepszą pizzę jadłam kiedyś w Neapolu w małej rodzinnej pizzerii. Były tam 3 stoliki przykryte ceratą. Na jednym z nich rozłożona skrzynka z narzędziami, bo właściciel naprawiał rożen (sprzedawali tam też kurczaki). W kącie przy kasie jego żona odbierała telefony … Czytaj dalej