Jak zrobić keks biszkoptowy?

Tradycyjny keks to ciasto ucierane na maśle z dodatkiem bakalii. Czasem jednak trzeba mieć ciasto szybciej – sprawa nagła 😉 Albo chce się, żeby dzieci zrobiły i żeby się udało w miarę… Cóż – jest puszyste, słodkie wilgotne i znika … Czytaj dalej

Jak zrobić tradycyjny świąteczny keks z bakaliami?

Tradycyjny świąteczny keks to ciasto ucierane na maśle z dużym dodatkiem bakalii. Lekki aromat wanilii rozchodzący się już w czasie pieczenia wprowadza nas w dobry świąteczny nastrój. Fakt, że w ciągu godziny i 15 minut możemy takie ciasto awaryjnie upiec … Czytaj dalej

Jak zrobić tort jabłkowy?

W weekend byłam u przyjaciółki. Robiła akurat tort jabłkowy. Zobaczyłam bardzo starą pożółkłą kartkę z przepisem. Stary przepis, od długiego czasu używany musi być dobry – pomyślałam… bo kto by chciał drugi raz robić, coś, co mu nie smakowało? Faktycznie … Czytaj dalej

Jak zrobić szarlotkę a la pleśniak?

“Świat pachnie szarlotką” – jak pysznie… Szarlotka a la pleśniak to po prostu szarlotka z cieniutką warstwą bezy na jabłkach. Bezę widać w postaci cieniusieńkiej warstwy pod kruszonką. Na smak ciasta nie ma wielkiego wpływu. Doskonale za to robi gospodarnej … Czytaj dalej

Jak zrobić sernik na zimno?

Sernik na zimno to doskonały, lekki deser na upalne dni. Robimy go bez pieczenia, więc nie nagrzewamy dodatkowo mieszkania, a jemy mocno schłodzony. Można zrobić go z kilku warstw w różnych kolorach. Super się prezentuje jeśli przyozdobimy go świeżymi owocami. … Czytaj dalej