Jak zrobić kokosanki?

Kilka dni temu koleżanka podała mi przepis na kokosanki, z którego, jej zdaniem, kokosanki wychodzą naprawdę takie jak trzeba. Pełna nadziei zrobiłam je. Inwestycja czasowo była minimalna – jedynie 30 minut w tym 20 minut pieczenia. Efekt był naprawdę dobry. … Czytaj dalej

Jak zrobić marcepan?

Marcepan to jedna z moich słabości, ale musi to być prawdziwy marcepan. Taki zrobiony z migdałów z cukrem i odrobiną Amaretto… Mniam… Przygotowanie masy marcepanowej samodzielnie jest dziecinnie proste pod warunkiem, że ma się dobry malakser. Bierzemy blanszowane migdały. Blanszowane … Czytaj dalej

Jak zrobiłam sernik “złota rosa”?

Sernik “złota rosa” to cudownie aksamitny sernik. Jest puszysty i bardzo, bardzo delikatny. Składa się z trzech warstw – ciasto kruche, masa serowa, bezowa pianka. Nazwa pochodzi od cudownych złocistych kropelek, które zaczynają się ukazywać na powierzchni bezy jak ciasto … Czytaj dalej

Jak zrobić tort żółwiowy? ;-)

Tort szmaragdowy żółw, czy jak kto woli, tort żółwiowy ma niesamowicie atrakcyjny wygląd. Wbrew nazwie nie zawiera mięsa z żółwia. 😉 Pomysł nie jest mój. To tylko bardzo dobra kopia tortu Изумрудная черепаха. Oprócz pomysłu na dekorację skorzystałam także z … Czytaj dalej

Jak zrobić chrust czyli faworki – film?

Dzisiaj Tłusty Czwartek – zrobiłam faworki. Moje gotowanie niezupełnie przez przypadek zostało nagrane i powstał film obrazujący wykonanie faworków. Zapraszam serdecznie do oglądania, jak się smaży chrust. Jeśli wam się podoba i chcecie więcej filmów, to bardzo proszę o komentarze.