Placek z rabarbarem

Placek z rabarbaremPlacek z rabarbarem to pyszne ciasto z kwaskową nuta na upalny dzień. Kwaskowe od rabarbaru… ale można też do niego użyć inne sezonowe owoce. Ciasto zawsze się udaje – naprawdę proste wykonanie – po prostu po kolei wkładamy składniki i miksujemy, wykładamy na blachę i wtykamy owoce.

Przepis pozyskałam w internecie dobrych 15 lat temu. Oryginał można wyszukać wpisując w wyszukiwarkę “ciasto rabarbarowe Netusi”. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś z oryginału nie zmieniła. Staram się nie używać w kuchni tłuszczów utwardzanych (chociaż czasem boję się odbiec od oryginalnego przepisu – tu przykład polewa czekoladowa do makowca) więc zamieniłam margarynę na masło. Właściwie to w przepisach na ciasta najważniejsze są proporcje miedzy tłuszczem i innymi składnikami, a czy to taki tłuszcz czy inny ma już mniejsze znaczenie.

Ale wracając do sedna…

Składniki na placek z rabarbarem – na sporą blachę (forma, której ostatnio używam ma 36cm x23 cm)

  • 250 g masła (ekstra 82,5% tłuszczu) – masło musi być miękkie – powinno być wyjęte z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem
  • 1 szklanka cukru
  • małe opakowanie cukru waniliowego (to jakaś obsesja (?), uzależnienie (?), ale zawsze dodaję do ciasta wanilię, nawet jak i tak będzie stłumiona czekoladą, czy cynamonem, czy jakimkolwiek innym składnikiem)
  • 2 jaja
  • 3 łyżki wody
  • 2 szklanki mąki (używam szklanek o pojemności 250 ml)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kg rabarbaru – 4 spore łodygi (zasadniczo po obraniu i pokrojeniu mają nam wypełnić formę dość gęsto ułożone)
  • odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania i wysypania formy
  • odrobina cukru pudru do posypania ciasta

RabarbarPrzygotowanie ciasta zaczynamy od przygotowania formy do pieczenia.

Dokładnie smarujemy masłem wnętrze foremki, w której będziemy piekli ciasto.

Następnie nasypujemy do formy odrobinę bułki tartej i przechylając formę  lekko na boki oblepiamy całą powierzchnię wnętrza formy bułką tartą.

Pokrojony rabarbarPrzechodzimy do przygotowania rabarbaru. Rabarbar obieramy ze skórki. Tutaj wystarczy zaczepić lekko na końcu i pociągnąć i skórka schodzi na właściwie na całej długości. Trzeba to zrobić, bo skórka jest bardziej włóknista niż miąższ łodygi rabarbaru.

I dopiero teraz możemy zabrać się za przygotowanie ciasta na placek z rabarbarem.

Placek z rabarbaremSkładniki placka z rabarbarem wkładamy po kolei do misy miksera.
Zaczynamy od masła – miksujemy na gładka masę. Jeśli masło jest rzeczywiście miękkie to wystarczy dosłownie 10 sekund. Dodajemy cukry (cukier i cukier waniliowy). Po minucie dodajemy jajka – całe, ale bez skorupki ;-). Dolewamy odrobinę wody. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kolejna minuta powinna wystarczyć na połączenie składników.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej bułką tartą formy.

Placek z rabarbaremNa wierzchu układamy kawałki rabarbaru lekko je wgniatając.

Placek do pieczenia wkładamy do rozgrzanego wcześniej do 190 stopni piekarnika.

Pieczemy około 40 minut. Ciasto musi być z wierzchu rumiane, a wykałaczka wbita w ciasto, pomiędzy kawałkami rabarbaru, po wyjęciu powinna być sucha.

Jeszcze gorące ciasto posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. Dosłownie 2 czubate łyżeczki wysypujemy na małe sitko i delikatnie mieszając w situ łyżeczką posypujemy ciasto.

Placek z rabarbaremJeśli ciasto z rabarbarem nie zostanie “wyżarte” jeszcze gorące, prosto z formy, przez jakieś kuchenne potwory… 😉

…to delektujemy się nim w wiosenne lub letnie popołudnie na tarasie pachnącym ziołami popijając aromatyczną kawę, herbatę… kompot owocowy lub domową lemoniadę, lemoniadę cytrynowo miętową…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *