Placek z rabarbarem

Placek z rabarbaremPlacek z rabarbarem to pyszne ciasto z kwaskową nuta na upalny dzień. Kwaskowe od rabarbaru… ale można też do niego użyć inne sezonowe owoce. Ciasto zawsze się udaje – naprawdę proste wykonanie – po prostu po kolei wkładamy składniki i miksujemy, wykładamy na blachę i wtykamy owoce.

Przepis pozyskałam w internecie dobrych 15 lat temu. Oryginał można wyszukać wpisując w wyszukiwarkę “ciasto rabarbarowe Netusi”. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś z oryginału nie zmieniła. Staram się nie używać w kuchni tłuszczów utwardzanych (chociaż czasem boję się odbiec od oryginalnego przepisu – tu przykład polewa czekoladowa do makowca) więc zamieniłam margarynę na masło. Właściwie to w przepisach na ciasta najważniejsze są proporcje miedzy tłuszczem i innymi składnikami, a czy to taki tłuszcz czy inny ma już mniejsze znaczenie.

Ale wracając do sedna…

Składniki na placek z rabarbarem – na sporą blachę (forma, której ostatnio używam ma 36cm x23 cm)

  • 250 g masła (ekstra 82,5% tłuszczu) – masło musi być miękkie – powinno być wyjęte z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem
  • 1 szklanka cukru
  • małe opakowanie cukru waniliowego (to jakaś obsesja (?), uzależnienie (?), ale zawsze dodaję do ciasta wanilię, nawet jak i tak będzie stłumiona czekoladą, czy cynamonem, czy jakimkolwiek innym składnikiem)
  • 2 jaja
  • 3 łyżki wody
  • 2 szklanki mąki (używam szklanek o pojemności 250 ml)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kg rabarbaru – 4 spore łodygi (zasadniczo po obraniu i pokrojeniu mają nam wypełnić formę dość gęsto ułożone)
  • odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania i wysypania formy
  • odrobina cukru pudru do posypania ciasta

RabarbarPrzygotowanie ciasta zaczynamy od przygotowania formy do pieczenia.

Dokładnie smarujemy masłem wnętrze foremki, w której będziemy piekli ciasto.

Następnie nasypujemy do formy odrobinę bułki tartej i przechylając formę  lekko na boki oblepiamy całą powierzchnię wnętrza formy bułką tartą.

Pokrojony rabarbarPrzechodzimy do przygotowania rabarbaru. Rabarbar obieramy ze skórki. Tutaj wystarczy zaczepić lekko na końcu i pociągnąć i skórka schodzi na właściwie na całej długości. Trzeba to zrobić, bo skórka jest bardziej włóknista niż miąższ łodygi rabarbaru.

I dopiero teraz możemy zabrać się za przygotowanie ciasta na placek z rabarbarem.

Placek z rabarbaremSkładniki placka z rabarbarem wkładamy po kolei do misy miksera.
Zaczynamy od masła – miksujemy na gładka masę. Jeśli masło jest rzeczywiście miękkie to wystarczy dosłownie 10 sekund. Dodajemy cukry (cukier i cukier waniliowy). Po minucie dodajemy jajka – całe, ale bez skorupki ;-). Dolewamy odrobinę wody. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kolejna minuta powinna wystarczyć na połączenie składników.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej bułką tartą formy.

Placek z rabarbaremNa wierzchu układamy kawałki rabarbaru lekko je wgniatając.

Placek do pieczenia wkładamy do rozgrzanego wcześniej do 190 stopni piekarnika.

Pieczemy około 40 minut. Ciasto musi być z wierzchu rumiane, a wykałaczka wbita w ciasto, pomiędzy kawałkami rabarbaru, po wyjęciu powinna być sucha.

Jeszcze gorące ciasto posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. Dosłownie 2 czubate łyżeczki wysypujemy na małe sitko i delikatnie mieszając w situ łyżeczką posypujemy ciasto.

Placek z rabarbaremJeśli ciasto z rabarbarem nie zostanie “wyżarte” jeszcze gorące, prosto z formy, przez jakieś kuchenne potwory… 😉

…to delektujemy się nim w wiosenne lub letnie popołudnie na tarasie pachnącym ziołami popijając aromatyczną kawę, herbatę… kompot owocowy lub domową lemoniadę, lemoniadę cytrynowo miętową…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *