Pieczony bakłażan z nadzieniem mięsnym

baklazan-z-nadzieniem-upieczonyPieczony bakłażan z nadzieniem mięsnym to świetna kolacja dla dwojga.

Pół niedużego bakłażana, a do tego mieszanka sałat z odrobiną rukoli polana oliwą i kilkoma kroplami octu lub sosem winegret… mmm…

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 20 dkg mięsa mielonego z łopatki lub, żeby było bardziej dietetycznie, z indyka (oczywiście, jeśli to tylko możliwe, mielimy mięso sami)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • czubata łyżka bułki tartej
  • 50 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 czubate łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • duża szczypta soli
  •  łyzka świeżo startego parmezanu

Bakłażana trzeba umyć i przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ. Pozostawiamy “łódeczkę” grubości około 1 cm. Wydrążone kawałkibakłążana kroimy na małe kawałki.

baklazan-z-nadzieniemDo mięsa dodajemy miąższ bakłażana, drobno pokrojoną cebulę, mleko, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy.

Wypełniamy bakłażana przygotowanym nadzieniem i układamy w wysmarowanej oliwą brytfannie. Dobrze jest też posmarować skórkę bakłażana oliwą – lepiej się wtedy wypieka.

Przygotowane bakłażany wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez 40 minut. Następnie posypujemy podpieczone bakłażany parmezanem i pieczemy jeszcze 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *