Pieczony bakłażan z nadzieniem mięsnym to świetna kolacja dla dwojga.
Pół niedużego bakłażana, a do tego mieszanka sałat z odrobiną rukoli polana oliwą i kilkoma kroplami octu lub sosem winegret… mmm…
Składniki:
- 1 bakłażan
- 20 dkg mięsa mielonego z łopatki lub, żeby było bardziej dietetycznie, z indyka (oczywiście, jeśli to tylko możliwe, mielimy mięso sami)
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- czubata łyżka bułki tartej
- 50 ml mleka
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 czubate łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
- duża szczypta soli
- łyzka świeżo startego parmezanu
Bakłażana trzeba umyć i przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ. Pozostawiamy “łódeczkę” grubości około 1 cm. Wydrążone kawałkibakłążana kroimy na małe kawałki.
Do mięsa dodajemy miąższ bakłażana, drobno pokrojoną cebulę, mleko, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy.
Wypełniamy bakłażana przygotowanym nadzieniem i układamy w wysmarowanej oliwą brytfannie. Dobrze jest też posmarować skórkę bakłażana oliwą – lepiej się wtedy wypieka.
Przygotowane bakłażany wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez 40 minut. Następnie posypujemy podpieczone bakłażany parmezanem i pieczemy jeszcze 10 minut.