Masło orzechowe, to bardzo dokładnie zmiksowane orzechy ziemne lub inaczej orzechy arachidowe. Ludzie często mówią masło orzechowe myśląc krem czekoladowy z orzechami (laskowymi). Samej mi się tak zdarza, ale dzisiaj będzie o maśle orzechowym z orzeszków ziemnych.
Niestety praktycznie nie da się kupić w sklepie masła orzechowego bez dodatków. Przeważnie dostępne są słodkawo-słonawe mazidła, w których składzie mniej niż połowa to fistaszki. Cóż – łatwo jest się dzięki temu zrazić do masła orzechowego.
Cóż zrobić będąc wielbicielem fistaszków? Wystarczy dobry malakser, 10 minut i mamy zapas masła orzechowego na co najmniej miesiąc. No dobrze trzeba jeszcze wydać 15 zł na łuskane, niesolone orzechy ziemne.
Składniki: 100% orzechy arachidowe.
Masło orzechowe przygotowuję z 1 kg orzeszków ziemnych.
Po prostu wsypuję je do misy malaksera i włączam urządzenie na 10 minut.
Po tym czasie uzyskuję ciepłą (tak tarcie wydziela ciepło – tak uczyli w szkole na fizyce i to jednak jest fakt 😉 ) masę.
Nie jest ona całkiem gładka, ale mi to nie przeszkadza. jest lejąca, nie puszysta, ale naturalna i przepyszna.
Kanapka z masłem orzechowym jest sycąca, czasem nawet zapychająca, ale listek świeżej mięty działa cuda. Jedliście kiedyś masło orzechowe z ziołami? Masło orzechowe genialnie komponuje się ze świeżym tymiankiem… Mmm… rozmarzyłam się… Zgłodniałam?… No to myk na taras po świeże zioła i do kuchni po pół kromeczki chleba z łyżką masła orzechowego… 😉