Lemoniada mojito (mohito) to doskonałe orzeźwienie w upalny dzień. Przygotowanie to moment, a lepiej zaspokaja pragnienie niż inne napoje – szczególnie te gazowane i wysokosłodzone, które i owszem zdarza mi się pić, ale lemoniada jednak lepsza. 😉
Kluczowym składnikiem są świeże listki mięty. Ja mam ziołowy ogródek na tarasie, ale miętę można kupić prawie w każdym warzywniaku.
Składniki na 1,5 litra orzeźwiającej lemoniady mojito (mohito):
- garść listków mięty
- sok z pół cytryny
- 1 szklanka wrzącej wody
- zima woda i kostki lodu dla dopełnienia dzbanka do 1,5 litra.
Listki mięty wkładamy do dzbanka – ja używam żaroodpornego – tylko w takim mogę sobie pozwolić na wlewanie gorącej wody i szybkie schładzanie i wiedzieć, że nie pęknie.
Miętę zalewamy wrzącą wodą – i to jest ten moment, w którym zapach mięty zaczyna się roznosić po całym domu.
Sam zapach już orzeźwia, a co dopiero łyk świeżo przygotowanego napoju… mmm…
Dosłownie pół minuty później dodajemy zimną wodę i kostki lodu. Do schłodzonego napoju dodajemy jeszcze sok z cytryny, mieszamy i już – lemoniada mojito (mohito) jest gotowa.
Jeśli koniecznie musicie, to możecie ją odrobinę posłodzić… Najlepiej jest to zrobić na etapie zaparzania mięty – po prostu w gorącej wodzie cukier lepiej się rozpuści.