Lemoniada mojito (mohito)

lemoniada-mojitoLemoniada mojito (mohito) to doskonałe orzeźwienie w upalny dzień. Przygotowanie to moment, a lepiej zaspokaja pragnienie niż inne napoje – szczególnie te gazowane i wysokosłodzone, które i owszem zdarza mi się pić, ale lemoniada jednak lepsza. 😉

Kluczowym składnikiem są świeże listki mięty. Ja mam ziołowy ogródek na tarasie, ale miętę można kupić prawie w każdym warzywniaku.

Składniki na 1,5 litra orzeźwiającej lemoniady mojito (mohito):

  • garść listków mięty
  • sok z pół cytryny
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • zima woda i kostki lodu dla dopełnienia dzbanka do 1,5 litra.

mieta-pieprzowaListki mięty wkładamy do dzbanka – ja używam żaroodpornego – tylko w takim mogę sobie pozwolić na wlewanie gorącej wody i szybkie schładzanie i wiedzieć, że nie pęknie.

Miętę zalewamy wrzącą wodą – i to jest ten moment, w którym zapach mięty zaczyna się roznosić po całym domu.

Sam zapach już orzeźwia, a co dopiero łyk świeżo przygotowanego napoju… mmm…

lemoniada-mojitoDosłownie pół minuty później dodajemy zimną wodę i kostki lodu. Do schłodzonego napoju dodajemy jeszcze sok z cytryny, mieszamy i już – lemoniada mojito (mohito) jest gotowa.

Jeśli koniecznie musicie, to możecie ją odrobinę posłodzić… Najlepiej jest to zrobić na etapie zaparzania mięty – po prostu w gorącej wodzie cukier lepiej się rozpuści.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *