Lazania ze szpinakiem to wegetariańska wersja lazanii. Jest zarazem lekka i pożywna, bo zawiera w składzie i ser, i jajka. Oczywiście dobrze się ją je w towarzystwie sporej ilości dodatkowej zieleniny. Spora górka sałaty obok naprawdę dobrze lazanii robi.
A jak przygotować lazanię ze szpinakiem i fetą na obiad lub kolację dla 4 osób?
Składniki na sporą formę o wymiarach 18 cm na 28 cm i 7 cm wysokości:
- 1/2 kg szpinaku (może być mrożony rozdrobniony – tutaj akurat rozdrobniony po prostu wygodniej się rozprowadza i moim zdaniem lepiej pasuje.
- 200 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 7dkg masła (2 dkg masła do duszenia szpinaku + 4 dkg masła do sosu beszamelowego + 1 dkg masła do wysmarowania formy)
- 2 dkg mąki
- 1/2 litra mleka
- około 30 dkg makaronu do lazanii (30 płatów)
- 5 dkg parmezanu
Przygotowanie lazanii ze szpinakiem zaczynamy od przygotowania masy szpinakowej. Na gotujące masło wrzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy i od razu dodajemy szpinak (dobrze jest wcześniej połamać szpinakową bryłę na mniejsze kawałki). Przykrywamy i dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy i sprawdzamy, czy aby już się w całości rozmroził.
Po rozmrożeniu szpinaku i zagotowaniu w całej objętości zdejmujemy garnek z kuchenki. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser feta. Dodatkowo kawałki sera delikatnie rozgniatamy łyżką. Trochę grudek może zostać, ale zasadniczo ma to być masa. Dodajemy 2 jajka i dokładnie mieszamy.
Sos beszamelowy możemy przygotować podczas rozmrażania/duszenia szpinaku. Roztapiamy 4 dkg masła. Dodajemy mąkę i smażymy ciągle mieszając, aż zmieni kolor z żółtego na prawie biały. Powoli, cały cza mieszając, dolewamy po trochu mleko. Musimy naprawdę dokładnie mieszać, żeby uzyskać gładki sos. Do lazanii ze szpinakiem nie solimy sosu. Sól z sera feta wystarczy w zupełności po posolenia całej potrawy.
Lazania ze szpinakiem – przygotowanie.
Formę smarujemy masłem. Na dno nalewamy ciut mniej niż połowę sosu beszamelowego.
Układamy warstwę makaronu (w mojej formie mieszczą się 3 płaty). Na makaronie rozsmarowujemy warstwę masy szpinakowej. Układamy następną warstwę makaronu, a następnie kolejną warstwę szpinaku i tak aż zużyjemy całość.
Na wierzchu układamy ostatnią warstwę makaronu i polewamy resztą sosu beszamelowego. Posypujemy startym na drobnej tarce parmezanem.
Formę przykrywamy folią aluminiową (chyba, że mamy odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania z pokrywą i w nim właśnie robimy lazanię, to oczywiście korzystamy z pokrywy).
Przygotowaną lazanię wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy przykrytą przez pół godziny. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut. W tym czasie lazania ze szpinakiem cudownie nam się przyrumienia.
Lazania ze szpinakiem i serem feta – jak ją podać?
Kocham sałatę. Sałata pasuje mi do wszystkiego, więc i lazanię najchętniej jem z sałatą. Ale o tym już chyba pisałam na początku. 😉
Smacznego!