Lazania ze szpinakiem i serem feta

Lazania ze szpinakiem i serem Feta

Lazania ze szpinakiem to wegetariańska wersja lazanii. Jest zarazem lekka i pożywna, bo zawiera w składzie i ser, i jajka. Oczywiście dobrze się ją je w towarzystwie sporej ilości dodatkowej zieleniny. Spora górka sałaty obok naprawdę dobrze lazanii robi.

A jak przygotować lazanię ze szpinakiem i fetą na obiad lub kolację dla 4 osób?

Składniki na sporą formę o wymiarach 18 cm na 28 cm i 7 cm wysokości:

  • 1/2 kg szpinaku (może być mrożony rozdrobniony – tutaj akurat rozdrobniony po prostu wygodniej się rozprowadza i moim zdaniem lepiej pasuje.
  • 200 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 7dkg masła (2 dkg masła do duszenia szpinaku + 4 dkg masła do sosu beszamelowego + 1 dkg masła do wysmarowania formy)
  • 2 dkg mąki
  • 1/2 litra mleka
  • około 30 dkg makaronu do lazanii (30 płatów)
  • 5 dkg parmezanu

Przygotowanie lazanii ze szpinakiem zaczynamy od przygotowania masy szpinakowej. Na gotujące masło wrzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy i od razu dodajemy szpinak (dobrze jest wcześniej połamać szpinakową bryłę na mniejsze kawałki). Przykrywamy i dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy i sprawdzamy, czy aby już się w całości rozmroził.

Po rozmrożeniu szpinaku i zagotowaniu w całej objętości zdejmujemy garnek z kuchenki.  Dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser feta. Dodatkowo kawałki sera delikatnie rozgniatamy łyżką. Trochę grudek może zostać, ale zasadniczo ma to być masa. Dodajemy 2 jajka i dokładnie mieszamy.

Sos beszamelowy możemy przygotować podczas rozmrażania/duszenia szpinaku. Roztapiamy 4 dkg masła. Dodajemy mąkę i smażymy ciągle mieszając, aż zmieni kolor z żółtego na prawie biały. Powoli, cały cza mieszając, dolewamy po trochu mleko. Musimy naprawdę dokładnie mieszać, żeby uzyskać gładki sos. Do lazanii ze szpinakiem nie solimy sosu. Sól z sera feta wystarczy w zupełności po posolenia całej potrawy.

Lazania ze szpinakiem gotowa do włożenia do piekarnikaLazania ze szpinakiem – przygotowanie.

Formę smarujemy masłem. Na dno nalewamy ciut mniej niż połowę sosu beszamelowego.

Układamy warstwę makaronu (w mojej formie mieszczą się 3 płaty). Na makaronie rozsmarowujemy warstwę masy szpinakowej. Układamy następną warstwę makaronu, a następnie kolejną warstwę szpinaku i tak aż zużyjemy całość.

Na wierzchu układamy ostatnią warstwę makaronu i polewamy resztą sosu beszamelowego. Posypujemy startym na drobnej tarce parmezanem.

Upieczona lazania ze szpinakiemFormę przykrywamy folią aluminiową (chyba, że mamy odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania z pokrywą i w nim właśnie robimy lazanię, to oczywiście korzystamy z pokrywy).

Przygotowaną lazanię wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy przykrytą przez pół godziny. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut. W tym czasie lazania ze szpinakiem cudownie nam się przyrumienia.

Lazania ze szpinakiem gotowa do podania do stołuLazania ze szpinakiem i serem feta – jak ją podać?

Kocham sałatę. Sałata pasuje mi do wszystkiego, więc i lazanię najchętniej jem z sałatą. Ale o tym już chyba pisałam na początku. 😉

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *