Gicz cielęca – jak robić wykwintny krupnik ryżowy?

Krupnik ryzowy na cielęcinie

Giczy cielęca to najlepszy kawałek cielęciny do przygotowania wykwintnej wersji krupniku ryżowego. Ze względu na gatunek użytego mięsa jest to naprawdę bardzo delikatna, wyśmienita w smaku zupa. Dawno, dawno 😉 temu, w czasach mojego wczesnego macierzyństwa, właśnie taka zupka na cielęcinie to była pierwsza prawdziwa zupa, jaką dawało się małemu dziecku. No może dla dziecka nie dodałabym tak dużo pieprzu, ale trochę tak, bo pieprz w ziarenkach nie powoduje, że zupa robi się ostra – ona tylko nie jest mdła. Krupnik na giczy cielęcej to zupa nie tylko na jesienne i zimowe dni. Cielęcina jest chuda i dlatego krupnik ryżowy jest odpowiedni także na lato. Użycie delikatnego wywaru powoduje, że możemy serwować krupnik ryżowy na cielęcinie przy dolegliwościach żołądkowych.

Jak zrobić wykwintny krupnik ryżowy na kostkach cielęcych?
Składniki 4 osoby:

  • 4 płaskie łyżki stołowe ryżu – około 80 g
  • włoszczyzna pokrojona 10 dkg (seler i pietruszka w bardzo drobną kostkę, a marchewka w cienkie plasterki; por wkładamy w kawałku i wyjmujemy z zupy po ugotowaniu)
  • gicz cielęca z kostką – 40 dkg
  • sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
  • drobno posiekana zielona pietruszka

Gicz cielęca z kostką czy inaczej goleń, pręga cielęca...Mięso wstawiamy do 1 litra zimnej wody. Od razu dodajemy przyprawy – kilka ziaren czarnego pieprzu, 1 ziarnko ziela angielskiego, 1 mały listek laurowy. Solimy do smaku – raczej nie dodaję więcej soli niż 1/2 łyżeczki.

Wkładamy włoszczyznę. Krupnik ryżowy na cielęcinie ma naprawdę wykwintny smak i przy przygotowywaniu tej zupy używamy włoszczyzny świeżej – nie mrożonej. Naprawdę, ze świeżą smakuje lepiej. A biorąc pod uwagę, że już zainwestowaliśmy w cielęcinę, która jest bardzo drogim mięsem, uważam, że warto zainwestować te 2 minuty i samemu obrać i pokroić odrobinę włoszczyzny.

Odmierzamy 4 łyżki ryżu. Ryż kilkukrotnie, jak zwykle, płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie wszystkie składniki są idealnie ugotowane. Garnek z zupą zestawiamy z kuchenki.

Z zupy delikatnie wyjmujemy pora. Wyjmujemy też kostki z giczy cielęcej. Do garnka dodajemy czubata łyżkę drobno posiekanej zielonej pietruszki i mieszamy. Zupa jest gotowa do podania.

Jak podać wykwintny, delikatny krupnik ryżowy na giczy cielęcej?

Na talerze nalewamy zupę i nakładamy po kawałku mięsa. Dodatkowo podajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, żeby każdy mógł sobie ewentualnie jeszcze dodać.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *