Kanapka ze śmietaną i cukrem – smak mojego dzieciństwa…

Kanapka ze śmietaną i cukremKanapka ze śmietana i cukrem to był luksus, na który w czasach komunistycznych można było sobie pozwolić. Śmietana w sklepie bywała nawet wtedy, kiedy na półkach stał praktycznie tylko ocet, a cukier wprawdzie był na kartki, ale dzięki temu można go było kupić. Kanapka ze śmietaną i cukrem była dobra i na śniadanie, i na deser, i na kolację. Ja kochałam takie kanapki. Czasem robiłam też moim dzieciom, które na szczęście komunizmu już nie pamiętają. Ostatnio trafiłam przez przypadek do sklepu z produktami benedyktyńskimi i między innymi kupiłam tam śmietanę. Ciekawa sprawa – śmietana ta przypominała w smaku śmietanę zbieraną łyżką z powierzchni zsiadłego mleka. Pobudziło to moje wspomnienia i zrobiłam sobie kanapkę ze śmietaną i cukrem. Mniam…

Jak zrobić kanapkę ze śmietaną i cukrem?

Chleb smarujemy masłem, nakładamy na nie warstwę około 1/2 cm śmietany i posypujemy cukrem. Potrzebujemy jednak do tego dobrej gęstej lekko kwaskowej śmietany. Z dostępnych na rynku – oprócz benedyktyńskiej – odpowiednie powinny być wszystkie śmietany (nie UHT!) z zawartością tłuszczu 18-22%.
Warto spróbować!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *