Jogurt z mango – orzeźwiający napój lub pyszny deser.

mango

Jogurt i mango to genialne połączenie smaków. Możemy sobie przygotować z nich wspaniale orzeźwiający napój lub cudownie aromatyczny deser. Szczególnie przydatny jest jogurt z mango w połączeniu z bardzo pikantnym posiłkiem. Przynosi natychmiastową ulgę. Naprawdę nawet bardzo pikantne jedzenie możemy zjeść popijając je gęstym jogurtem z mango. Szczególnie polecam do kuchni wschodniej, azjatyckiej. Oczywiście jest w menu restauracji indyjskiej, którą kiedyś tu na blogu polecałam.

Do przygotowania jogurtu z mango możemy użyć zarówno jogurtu pitnego jak i gęstego jogurtu naturalnego oraz bardzo gęstego bałkańskiego lub greckiego. Oczywiście efekt i wizualny i smakowy będzie inny, ale zawsze dobry 😉

Zaczynamy od przygotowania pulpy z mango. Bierzemy duży bardzo dojrzały owoc. Myjemy, obieramy ze skórki, odkrawamy od pestki i kroimy na mniejsze kawałki – tak, żeby łatwo wchodziły pod noże blendera. Miksujemy. Słodzimy do smaku – moim zdaniem spory owoc ważący około 60 dkg potrzeba 6-8 czubatych łyżeczek cukru, ale jeśli mango jest naprawdę bardzo słodkie, my ogólnie mało słodzimy, a jogurt szykujemy jako dodatek do curry lub innej indyjskiej potrawy, żeby łagodził jej ostry smak, to możemy nawet z cukru zrezygnować. Oczywiście po dodaniu cukru ponownie chwilę miksujemy, żeby cukier się rozpuścił.

Koktajl z mangoJak przygotować koktajl z mango?

  • 1 litr jogurtu pitnego (najlepiej śmietankowego)
  • 1 duży, dojrzały owoc mango
  • cukier do smaku

Do przygotowanej wcześniej pulpy z mango dolewamy jogurt. Chwilę miksujemy. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy jeszcze do smaku i ponownie miksujemy. Naprawdę cudnie zaspokaja pragnienie – szczególnie latem.

Jak przygotować jogurtowy przekładaniec z mango?

  • gęsty jogurt naturalny
  • 1 duży, dojrzały owoc mango
  • cukier do smaku

Jogurt z mangoPrzygotowujemy pulpę z mango. Słodzimy według naszego smaku. Teraz pora na zabawę w nałożenie jogurtu do wysokiej szczupłej szklanki na przemian piętrami – białe i pomarańczowe. Nie wlewamy , bo wtedy nam się wszystko brzydko zmiesza – trzeba wkładać delikatnie łyżką.

Efekt jest fajny nawet w zwykłej szklance z uszkiem. 😉

Jak zrobić jogurtowe niby-lody z mango?

  • jogurt grecki lub bałkański
  • 1 duży, dojrzały owoc mango
  • cukier do smaku

Niby-lody z jogurtu z mangoOczywiście przygotowujemy prawie identycznie jak poprzednio. Jest tylko jedna różnica w formie podania. Musimy posiadać łyżką do nakładania lodów. Z jogurtu bałkańskiego da się zrobić kulki wyglądające zupełnie jak kulki lodów. Do pucharka wkładamy 3 jogurtowe kulki i polewamy sosem z mango.

Smacznego!

2 myśli nt. „Jogurt z mango – orzeźwiający napój lub pyszny deser.

  1. Właśnie o tym też pisała ostatnio Gosia z Wielkiej Pyszności (super blog), że jogurt łagodzi. Ja bardzo lubię wszystkie ukwaszone mleka, więc zapamiętam ten przepis 🙂

    • Przepis to za dużo powiedziane. 😉 Właściwie to jeszcze w lecie miałam to napisać, ale dopiero dzisiaj zostałam skutecznie zmotywowana. Koleżanka nakarmiła swoją niespełna 2 letnią córkę zupą z dyni z dodatkiem za dużej, jak na małe dziecko, ilości imbiru. Zupa była mocno pikantna. Radę z jogurtem dałam natychmiast. Sam jogurt już pomaga. Ale jogurt z mango działa genialnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *