Jakie potrawy przygotować na Wielkanoc?

Wielkanocna palemka

Jakie potrawy przygotować na Wielkanocny stół? Obowiązkowe jest podzielenie się potrawami z przygotowanej wcześniej święconki na śniadaniu. U mnie w domu rodzinnym nigdy nie przygotowywało się bardzo bogatego koszyczka do święcenia. Jajka, sól, do ozdoby gałązka bukszpanu lub czerwonej borówki… Jajek tyle, żeby każdy spożył ćwiartkę święconego jajka.  Stół i owszem był zastawiony. To jest taka polska tradycja, że przez dwa dni od stołu się nie wstaje… Co do tej tradycji mam poważne wątpliwości. Dobrze robić sobie przerwy w świątecznym obżarstwie i wyjść na spacer w poszukiwaniu wiosny. Dajmy jednak naszym kubkom smakowym odrobinę wielkanocnej rozkoszy. 😉

Moje propozycje na śniadanie wielkanocne:

  1. Jajka, jajka, jajka… 😉
  2. Obowiązkowo schab pieczony, szynka, pasztet, a do tego chrzan lub ćwikła
  3. Sałatka jarzynowa, lub iście świąteczna sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
  4. I tu kończy mi się tradycja i kombinujemy, a to jakąś sałatkę zrobimy, a to jakąś rybkę podamy – wędzony pstrąg z cytryną – marzenie.

Tradycyjne menu na świąteczny, wielkanocny obiad:

  1. Żurek
  2. Pieczona biała kiełbasa

Moje propozycje na obiad w lany poniedziałek:

  1. Prawdziwy rosół z kury
  2. Jakaś ciekawa pieczeń. Szczególnie polecam:
    schab pieczony ze śliwkami faszerowany polędwicą wieprzową,
    pieczeń z indyka nadziewaną jabłkami i morelami,
    kurczaki pieczone z nadzieniem,
    pieczoną kaczkę z nadzieniem z wołowiny.

Jakie ciasta robimy na Wielkanoc?

  1. Baba drożdżowa
  2. Babka piaskowa
  3. Sernik
  4. Mazurek z powidłami śliwkowymi i kajmakiem

 Wszystkim czytelnikom życzę zdrowych smacznych i wesołych Świąt Wielkiej Nocy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *