Jakie potrawy przygotować na Wielkanocny stół? Obowiązkowe jest podzielenie się potrawami z przygotowanej wcześniej święconki na śniadaniu. U mnie w domu rodzinnym nigdy nie przygotowywało się bardzo bogatego koszyczka do święcenia. Jajka, sól, do ozdoby gałązka bukszpanu lub czerwonej borówki… Jajek tyle, żeby każdy spożył ćwiartkę święconego jajka. Stół i owszem był zastawiony. To jest taka polska tradycja, że przez dwa dni od stołu się nie wstaje… Co do tej tradycji mam poważne wątpliwości. Dobrze robić sobie przerwy w świątecznym obżarstwie i wyjść na spacer w poszukiwaniu wiosny. Dajmy jednak naszym kubkom smakowym odrobinę wielkanocnej rozkoszy. 😉
Moje propozycje na śniadanie wielkanocne:
- Jajka, jajka, jajka… 😉
- Obowiązkowo schab pieczony, szynka, pasztet, a do tego chrzan lub ćwikła
- Sałatka jarzynowa, lub iście świąteczna sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
- I tu kończy mi się tradycja i kombinujemy, a to jakąś sałatkę zrobimy, a to jakąś rybkę podamy – wędzony pstrąg z cytryną – marzenie.
Tradycyjne menu na świąteczny, wielkanocny obiad:
Moje propozycje na obiad w lany poniedziałek:
- Prawdziwy rosół z kury
- Jakaś ciekawa pieczeń. Szczególnie polecam:
schab pieczony ze śliwkami faszerowany polędwicą wieprzową,
pieczeń z indyka nadziewaną jabłkami i morelami,
kurczaki pieczone z nadzieniem,
pieczoną kaczkę z nadzieniem z wołowiny.
Jakie ciasta robimy na Wielkanoc?
Wszystkim czytelnikom życzę zdrowych smacznych i wesołych Świąt Wielkiej Nocy!