Tłusty Czwartek to ostatnia czwartek karnawału. Tradycyjnie tego dnia jemy pączki i faworki przez cały dzień i na deser po każdym posiłku, a na obiad jemy prażaki.
Możemy zrobić tradycyjne pączki z konfiturą z róży, ale ciekawy smak będziemy mieli także nadziewając pączki konfiturami śliwkowymi. Można też nadziać paczki advokatem (w najprostszej wersji wzmacniamy budyń waniliowy advocatem 😉 ), ale dzieciom bym ich nie dawała. Zapraszam do obejrzenia fotoreportażu z przygotowania pączków.
Pysznie i tradycyjnie możemy zrobić faworki. Na pewno mniej czasu będziemy potrzebowali na faworki niż na pączki. Wtedy smażenie pączków możemy odłożyć na ostatnią sobotę karnawału – dzień wolny, więc i czasu mamy trochę więcej… Potem faworki smażymy jeszcze w ostatki – czyli ostatni dzień karnawału…
W Tłusty Czwartek jeszcze możemy sobie zapewnić wolność od komarów na cały rok. 😉 Trzeba zrobić i zjeść na obiad tradycyjne danie na tłusty czwartek czyli prażaki.
Smacznego!