Jakie potrawy jeść w środę popielcową?

Środa Popielcowa to pierwszy dzień Wielkiego Postu. Tradycyjnie z mięs tego dnia jemy tylko ryby. Kiedyś ludzie przed wielkim postem pozbywali się prawie wszystkich zapasów ze śpiżarni. Wszystką słoninę i smalec na przykład zużywało się już w Tłusty Czwartek, a nowa była dopiero z wieprzka zabitego na Wielkanoc. Teraz czasy się zmieniły, ale tradycja sprzyja diecie związanej z ekstra figurą na wiosnę i lato. 😉

Jakie potrawy proponuję na Środę Popielcową?

Środa popielcowa jest zwykłym dniem roboczym. Proponuję przygotowanie potraw, które nie zajmą nam dużo czasu, lub można je przygotować dnia poprzedniego.

Na obiad proponuję dania, których przygotowanie razem z pieczeniem lub gotowaniem nie zajmie nam więcej niż pół godziny i możemy je przygotować zarówno ze świeżych jak i mrożonych produktów:

  1. zupa rybna z łososia
  2. pieczony łosoś

Na śniadanie i kolację możemy jeść śledzie na wszystkie możliwe sposoby:

  1. śledź w occie
  2. śledź w oleju
  3. mocno pikantny śledź z papryką pepperoni
  4. słodko-kwaśny śledź z rodzynkami
  5. śledź w pomidorach

Możemy także zjeść rybę po grecku lub jakieś sałatki z rybą lub bez.

Na obiad lub kolację polecam też naleśniki oraz kluski leniwe z serem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *