Jak zrobiłam pulpety w sosie czosnkowo-śmietanowym?

pulpety_w_sosie_czosnkowym

Pulpety w sosie czosnkowo śmietanowym zrobiłam całkowicie przypadkowo. Czasem trudno wymyślić, co by tu zrobić na obiad? Miałam zaplanowane spaghetti z małżami w sosie śmietanowo czosnkowym, ale córa oświadczyła, że nie ma ochoty na owoce morza. Małżonek powiedział,  że chce kotlety mielone… Wyszły mielone w sosie czosnkowym z makaronem wstążki z dużą ilością zielonej pietruszki. Pycha!

Jak zrobić pulpety w sosie czosnkowo-śmietanowym z makaronem na 4 osoby?

Składniki na pulpety:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 duża cebula (około 100g)
  • 25 dkg kapusty pekińskiej (zamiennie można użyć innych warzyw – cebula, marchew, odrobina selera starte na tarce jarzynowej)
  • 2 dkg masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 50 ml oleju do smażenia

Składniki na sos śmietanowo czosnkowy:

  • 200ml słodkiej śmietanki 12 % tłuszczu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 dkg masła
  • czubata łyżeczka mąki
  • pęczek zielonej pietruszki

Makaron:

  • 300 g makaronu – osobiście kocham wstążki 😉
  • łyżka soli
  • 2dkg masła

Zacznę od wyjaśnienia skąd w przepisie wzięła się kapusta pekińska. Otóż często robię sałatkę z kapusty pekińskiej. Do sałatki jednak najlepiej się nadaje 2/3 główki od góry. Reszta jest moim zdaniem zbyt twarda i włóknista. Kapusta ma jednak to do siebie, że się nie psuje i może sobie grzecznie zaczekać w lodówce do czasu, kiedy nabiorę ochoty na pulpety. Stanowi doskonały, delikatny wypełniacz. Kapusta pekińska nie nadaje pulpetom zdecydowanego smaku – jedynie dodaje im lekkości. Co innego kapusta biała, ale z białej to się leniwe gołąbki robi. 😉

Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Kroimy drobno cebulę. Tak samo drobno jak cebulę staramy się pokroić też kapustę pekińską. Cebulę podsmażamy na maśle. Jak zaczyna się złocić dodajemy kapustę pekińską i podsmażamy aż się zeszkli i delikatnie zmięknie. Nie powinno nam to zająć więcej niż 5 minut. Zestawiamy podsmażone warzywa z kuchenki, żeby przestygły.

Wstawiamy wodę do gotowania makaronu. Solimy ją i dodajemy masło. Makaron wkładamy do wrzącej wody i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dobrze jest mieć specjalny garnek do gotowania makaronu. Wtedy odcedzanie makaronu polega na wyjęciu garnka z sitem i postawieniu na talerzu obok.  Dlaczego o tym wspominam? Tym razem przyda nam się kluszczanka – podobnie jak przy przygotowywaniu zapiekanki z brokułami 😉

Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażone warzywa, jajka, bułkę tartę i przyprawy. Formujemy 8 małych kotlecików. Uformowane pulpety smażymy na złoty kolor z obu stron. Właściwie nie będziemy już ich gotować w sosie więc powinny być dosmażone do środka. Dlatego na wolnym ogniu smażymy je dalej po około 2-3 minuty z każdej strony.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Zaczynamy od pokrojenia na drobno natki pietruszki – musi być przygotowana i czekać. Na rozgrzane masło wkładamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i momentalne dodajemy mąkę. Mieszamy. Te czynności trzeba wykonać szybko – masło nie może się nam przypalić. Dolewamy powoli śmietankę Cały czas mieszając. Dodatkowo trzeba dodać jeszcze około 100 ml płynu I tu można wykorzystać kluszczankę.

Do gotującego się sosu wkładamy usmażone pulpety. Obracamy, żeby były nasiąknięte sosem ze wszystkich stron. Wsypujemy ugotowany makaron. Mieszamy. Dodajemy zieloną pietruszkę i mieszamy. Gotowe. 😉

 Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *