Zupa rybna z łososia pojawia się u mnie w domu często dlatego, że ją lubimy, że przygotowanie zajmuje niecałe pół godziny 🙂 i również dlatego, że prawie zawsze mam do niej składniki. Często robię sushi i zawsze mam w zamrażarce zamrożone kawałki łososia, które pozostały po zrobieniu sushi. Lubię jednak czasem coś zmienić. Doskonałym pomysłem jest dodanie do zupy pod koniec gotowania świeżych warzyw – pomidory i papryka. Może trochę zaskakujące jest dodanie pieczarek, ale naprawdę dobrze komponują się w połączeniu z ryba.
Jak zatem zrobić zupę z łososia z pieczarkami?
Składniki: (na 4 osoby)
- około 1/2 kg ryby – kawałki fileta z łososia
- 20 dkg włoszczyzny mrożonej pokrojonej w słupki
- papryka czerwona
- 1 papryka peperoni
- 2 pieczarki
- 1 mały pomidor
- 1 cebula
- 50 g koncentratu pomidorowego
- około 30-50 ml oleju
- przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, papryka słodka i ewentualnie ostra, sól
- natka pietruszki
Do około litra zimnej wody wkładamy włoszczyznę i 0czyszczoną z ości, pokrojoną na kawałki rybę. Dodajmy przyprawy: 1 czubatą łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, listek laurowy, ziele angielskie, 5 ziarenek czarnego pieprzu i trochę soli do smaku. Gotujemy około 15 minut od zagotowania. W międzyczasie cebulę, czerwoną paprykę i paprykę pepperoni oczyszczamy, kroimy drobno i wrzucamy na gorący olej. Po zeszkleniu przekładamy do garnka z zupą.
Gotujemy jeszcze około 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy pomidorowy. Doprowadzam zupę ponownie do wrzenia. Jak koncentrat pomidorowy ładnie się rozpuści dodajemy jeszcze pomidora pokrojonego w półplasterki, paprykę pokrojoną w paski, i pieczarki pokrojone w plasterki. Doprowadzamy całość ponownie do wrzenia. Pomidory, papryka i pieczarki są praktycznie tylko zblanszowane. Mają nutę świeżości w smaku i o ta nutę świeżości właśnie chodzi. Zupa jest gotowa do podania.
Jak podać zupę z łososia z pieczarkami?
Zupę z łososia z pieczarkami i świeżymi warzywami podajemy z odrobiną makaronu posypaną zieloną pietruszką.
Smacznego!