Koperkowa zupa z łososia to bardzo łagodna zupa rybna. Z racji krótkiego czasu gotowania jest to bardzo szybki obiad do zrobienia po pracy. Fakt, ze to zupa krem z kawałkami łososia dodaje jej wykwintności i elegancji. Wspomnę jeszcze, że jest pyszna i bardzo szybko znika. 😉
Jak zrobić zupę z łososia koperkową?
Składniki:
- 40 dkg łososia bez skóry i ości
- 5 dkg jedna mała cebula
- 2 dkg masła
- 50 dkg 4 średnie ziemniaki
- 10 dkg włoszczyzny pokrojonej w paski
- 100 g śmietany do zup 18% tłuszczu
- 4 czubate łyżki drobno posiekanego koperku
- sól i pieprz czarny do smaku
Cebulę kroimy drobno. Do garnka wkładamy masło i roztapiamy. Wkładamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Wlewamy wodę – około 3/4 litra. Zagotowujemy. Wkładamy mrożoną włoszczyznę i ziemniaki. Solimy. Gotujemy około 10 minut. Dokładamy pokrojonego w kostkę łososia. Gotujemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową wszystkie kawałki łososia. Zupę miksujemy na gładką masę. Dodajemy śmietanę. Oczywiście dbamy i to, żeby śmietana nam się nie zwarzyła. Dodajemy kilka łyżek zupy do śmietany i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jeszcze kilka łyżek i znowu mieszamy i dopiero tak zacieploną śmietanę zupą wlewamy do reszty zupy. Zupę ze śmietaną zagotowujemy. Dodajemy kawałki ryby i koperek. Mieszamy i zestawiamy z kuchenki.
Smacznego!