Jak zrobić zupę z dyni krem?

Składniki zupy z dyni krem

Zupa z dyni krem to bardzo eleganckie, smaczne i całkowicie wegetariańskie danie… Mimo to, że zupa jest całkiem warzywna jest i sycąca i rozgrzewająca. Imbir nadaje jej lekko pikantny smak i to właśnie dzięki niemu zupa ta tak rozgrzewa. Zupa z dyni krem to po prostu doskonała zupa na deszczowe jesienne dni. Nawet sam jej kolor dodaje energii i człowiekowi zachciewa się żyć! 😉 Przygotowanie zupy, pomimo mnogości składników, jest bardzo proste.

Jeśli ktoś  bawi się  z dziećmi w halloween, to zupa ta jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie resztek dyni… 😉

Jak zrobić zupę z dyni krem na 4 osoby? Składniki:

  • kawałek, około 1 kg dyni
  • 2 dkg masła
  • pół cebuli
  • 3 duże ząbki czosnku (1/4 główki)
  • korzeń imbiru – około 3 cm sześcienne
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 bardzo mała pietruszka lub kawałek większej (dosłownie 2-3 cm sześcienne)
  • kawałek selera (podobnie jak pietruszki)
  • odrobina pora ( najlepiej kilka liści z pióropusza – białą część pora możemy użyć przecież do sałatki z porów z ananasem lub sałatki z czerwonej fasoli z porem i ananasem)
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna kolendry
  • 10 ziarenek kminu rzymskiego
  • czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • odrobina gałki muszkatołowej (4 skrobnięcia nożem)
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku
  • kwaśna, gęsta śmietana śmietana do zup 18% tłuszczu
  • natka pietruszki

Dynię trzeba obrać ze skórki, usunąć pestki, usunąć włóknistą warstwę od strony pestek i pokroić na kawałki. Kostka mniej więcej 3 na 3 cm będzie bardzo w porządku. Chodzi o to, by dynia nie gotowała się za długo i kawałki były odpowiedniej wielkości, żeby dało się je zmiksować.

Zaczynany od podsmażenia na maśle czosnku, cebuli i imbiru. Cebulę obieramy i kroimy drobno, ząbki czosnku po obraniu kroimy na połówki, a imbir bardzo drobno – w kosteczkę 2 na 2 mm luby ucieramy na tarce. Cebula ma się delikatnie zacząć złocić, ale czosnek i imbir ma być tylko zeszklony. Najłatwiej taki efekt uzyskać wkładając składniki po kolei i chwilę podsmażając  zanim włożymy kolejny składnik. Następnie dodajemy marchewkę pietruszkę i seler  – pokrojone w kostkę i też chwilę możemy podsmażyć.

Do rondla dokładamy dynię, ziemniaki – obrane i pokrojone w takie same kawałki jak dynia. Zalewamy wodą tak, żeby woda tylko wszystko przykryła. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz solimy i pieprzymy do smaku. (Uwaga! W czasie dodawanie czerwonej słodkiej papryki zupa nie może wrzeć). Na wierzch kładziemy liście pora. Całość gotujemy przez 1/2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ugotowane liści pora, listek laurowy i ziele angielskie. resztę składników dokładnie miksujemy. Ewentualnie dodatkowo jeszcze raz solimy i pieprzymy do smaku – ja jednak jestem za podaniem tych przypraw do stołu. 😉

Jak podać zupę z dyni krem?

Zupa z dyni krem

Zupę podajemy z kleksem ze śmietany na środku. Posypujemy posiekaną zieloną pietruszką. Miłośnicy kolendry mogą użyć natki z kolendry. Dodatkowo dobrze jest podać do stołu ostrą paprykę dla wielbicieli naprawdę pikantnych potraw. Oczywiście podajemy też śmietaną w sosjerce, żeby każdy mógł sobie wziąć tyle ile mu pasuje.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *