Zupa z dyni krem to bardzo eleganckie, smaczne i całkowicie wegetariańskie danie… Mimo to, że zupa jest całkiem warzywna jest i sycąca i rozgrzewająca. Imbir nadaje jej lekko pikantny smak i to właśnie dzięki niemu zupa ta tak rozgrzewa. Zupa z dyni krem to po prostu doskonała zupa na deszczowe jesienne dni. Nawet sam jej kolor dodaje energii i człowiekowi zachciewa się żyć! 😉 Przygotowanie zupy, pomimo mnogości składników, jest bardzo proste.
Jeśli ktoś bawi się z dziećmi w halloween, to zupa ta jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie resztek dyni… 😉
Jak zrobić zupę z dyni krem na 4 osoby? Składniki:
- kawałek, około 1 kg dyni
- 2 dkg masła
- pół cebuli
- 3 duże ząbki czosnku (1/4 główki)
- korzeń imbiru – około 3 cm sześcienne
- 2 ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 1 bardzo mała pietruszka lub kawałek większej (dosłownie 2-3 cm sześcienne)
- kawałek selera (podobnie jak pietruszki)
- odrobina pora ( najlepiej kilka liści z pióropusza – białą część pora możemy użyć przecież do sałatki z porów z ananasem lub sałatki z czerwonej fasoli z porem i ananasem)
- 1 listek laurowy
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 3-4 ziarna kolendry
- 10 ziarenek kminu rzymskiego
- czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- odrobina gałki muszkatołowej (4 skrobnięcia nożem)
- sól i pieprz czarny mielony do smaku
- kwaśna, gęsta śmietana śmietana do zup 18% tłuszczu
- natka pietruszki
Dynię trzeba obrać ze skórki, usunąć pestki, usunąć włóknistą warstwę od strony pestek i pokroić na kawałki. Kostka mniej więcej 3 na 3 cm będzie bardzo w porządku. Chodzi o to, by dynia nie gotowała się za długo i kawałki były odpowiedniej wielkości, żeby dało się je zmiksować.
Zaczynany od podsmażenia na maśle czosnku, cebuli i imbiru. Cebulę obieramy i kroimy drobno, ząbki czosnku po obraniu kroimy na połówki, a imbir bardzo drobno – w kosteczkę 2 na 2 mm luby ucieramy na tarce. Cebula ma się delikatnie zacząć złocić, ale czosnek i imbir ma być tylko zeszklony. Najłatwiej taki efekt uzyskać wkładając składniki po kolei i chwilę podsmażając zanim włożymy kolejny składnik. Następnie dodajemy marchewkę pietruszkę i seler – pokrojone w kostkę i też chwilę możemy podsmażyć.
Do rondla dokładamy dynię, ziemniaki – obrane i pokrojone w takie same kawałki jak dynia. Zalewamy wodą tak, żeby woda tylko wszystko przykryła. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz solimy i pieprzymy do smaku. (Uwaga! W czasie dodawanie czerwonej słodkiej papryki zupa nie może wrzeć). Na wierzch kładziemy liście pora. Całość gotujemy przez 1/2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ugotowane liści pora, listek laurowy i ziele angielskie. resztę składników dokładnie miksujemy. Ewentualnie dodatkowo jeszcze raz solimy i pieprzymy do smaku – ja jednak jestem za podaniem tych przypraw do stołu. 😉
Jak podać zupę z dyni krem?
Zupę podajemy z kleksem ze śmietany na środku. Posypujemy posiekaną zieloną pietruszką. Miłośnicy kolendry mogą użyć natki z kolendry. Dodatkowo dobrze jest podać do stołu ostrą paprykę dla wielbicieli naprawdę pikantnych potraw. Oczywiście podajemy też śmietaną w sosjerce, żeby każdy mógł sobie wziąć tyle ile mu pasuje.
Smacznego!