Zupa szczawiowa, to pyszny obiad na upalny dzień. Przygotowanie trwa nie dłużej niż ugotowanie ziemniaków chyba, że doliczymy czas spaceru po łące i zbierania szczawiu. 😉
Szczaw możemy zbierać tak jak dawniej gospodynie na wsi zbierały, czyli po prostu w falbaniastą spódnicę.
Jak zrobić zupę szczawiową?
składniki na 4 osoby:
- duża garść szczawiu – tyle ile nam się zmieści w dwóch dłoniach
- 1 litr wody
- 100 ml śmietany 18% do zup
- płaska łyżka mąki
- sól do smaku
- 10 jajek
- młode ziemniaki, masło, koperek
Ziemniaki skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie. 1/2 godziny powinno wystarczyć. Ziemniaki odcedzamy. Dodajemy trochę masła i drobno posiekany koperek. Ziemniaki lekko wstrząsamy w garnku, tak żeby wszystkie miały kontakt i z masłem i z koperkiem.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Zawsze gotuję około 8 minut od momentu zagotowania. Jajka obieramy ze skorupek.
Do litra wrzącej lekko osolonej do smaku wody wrzucamy drobno posiekany szczaw. Gotujemy 3 do 5 minut.
Zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Do śmietany dodajemy mąkę mieszamy dokładnie. Po trochu dolewamy zupę do śmietany, żeby nam się śmietana zaciepliła (mniej więcej 100 ml w sumie). Wlewamy śmietanę do zupy.
6 jajek kroimy na drobno i wkładamy do zupy. Jak się zupa ponownie zagotuje ze śmietaną i jajkami jest gotowa do podania do stołu.
Do głębokiego talerza wkładamy jajko przekrojone na ćwiartki lub połówki i zalewamy zupą. Na oddzielnym talerzyku podajemy ziemniaki z masłem i koperkiem.
Smacznego!