Jak zrobić zupę szczawiową?

Tak rośnie szczaw na łące. Oczywiście nie mylimy go z mleczem i innym zielskiemZupa szczawiowa, to pyszny obiad  na upalny dzień. Przygotowanie trwa nie dłużej niż ugotowanie ziemniaków chyba, że doliczymy czas spaceru po łące i zbierania szczawiu. 😉

Szczaw możemy zbierać tak jak dawniej gospodynie na wsi zbierały, czyli po prostu w falbaniastą spódnicę.

Jak zrobić zupę szczawiową?
składniki na 4 osoby:

  • duża garść szczawiu – tyle ile nam się zmieści w dwóch dłoniach
  • 1 litr wody
  • 100 ml śmietany 18% do zup
  • płaska łyżka mąki
  • sól do smaku
  • 10 jajek
  • młode ziemniaki, masło, koperek

Liście szczawiu z spódnicy ;-)Ziemniaki skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie. 1/2 godziny powinno wystarczyć. Ziemniaki odcedzamy. Dodajemy trochę masła i drobno posiekany koperek. Ziemniaki lekko wstrząsamy w garnku, tak żeby wszystkie miały kontakt i z masłem i z koperkiem.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Zawsze gotuję około 8 minut od momentu zagotowania. Jajka obieramy ze skorupek.
Do litra wrzącej lekko osolonej do smaku wody wrzucamy drobno posiekany szczaw. Gotujemy 3 do 5 minut.
Zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Do śmietany dodajemy mąkę mieszamy dokładnie. Po trochu dolewamy zupę do śmietany, żeby nam się śmietana zaciepliła (mniej więcej 100 ml w sumie). Wlewamy śmietanę do zupy.
6 jajek kroimy na drobno i wkładamy do zupy. Jak się zupa ponownie zagotuje ze śmietaną i jajkami jest gotowa do podania do stołu.

Zupa szczawiowa z jajkiemJak podać zupę szczawiową?

Do głębokiego talerza wkładamy jajko przekrojone na ćwiartki lub połówki i zalewamy zupą. Na oddzielnym talerzyku podajemy ziemniaki z masłem i koperkiem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *