Sierpień i wrzesień to cudowny czas pomidorów. Właśnie wtedy zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów króluje na moim stole. Zasadniczo robi się ja bardzo podobnie do zwykłej zupy pomidorowej. Trzeba sobie tylko wcześniej przygotować pulpę z pomidorów. Ostatnio gotowałam taką zupę na rosole z serduszek drobiowych. Była jak zwykle przepyszna.
Jak zrobić zupę ze świeżych pomidorów dla sześciu osób? Składniki:
- około 2 kg dojrzałych pomidorów
- 60 dkg serduszek z kurczaka
- włoszczyzna – ponieważ jest sezon na tanie warzywa to świeża: 2 marchewki, 1 mała pietruszka, mały kawałek selera, mała cebulka.
- 150 ml kwaśnej śmietany do zup 18% tłuszczu
- kilka ziaren pieprzu
- ziele angielskie
- listek laurowy
- sól do smaku
- 0,5 kg makaronu (wstążki, świderki, co kto lubi 😉 )
- 2 dkg masła
- natka pietruszki
Do garnka wlałam około 1/2 litra wody. Do zimniej wody włożyłam dokładnie wypłukane z resztek krwi serduszka. Dołożyłam kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy i sól do smaku (najwyżej łyżeczkę – jak ktoś musi to sobie dosoli na talerzu). Gotowałam około godziny. Dodałam włoszczyznę dość drobno pokrojoną: marchewka w plasterki, seler i pietruszka w kostkę, ale cebula w całości. Gotowałam jeszcze pół godziny.
W międzyczasie przygotowałąm pulpę z pomidorów. Właściwie, to nawet nie były dokładnie rozgotowane.
Pomidory najpierw umyłam, potem każdego nakroiłam na krzyż – tak tylko, żeby skórka była nacięta. Pomidory zalałam wrzącą wodą. Jak poleżały w niej 10 sekund, to wylałam wodę, a z tak sparzonych pomidorów doskonale schodziła mi skórka. Pomidory obrałam, pokroiłam w byle jakie kawałki – ot tak, żeby były pokrojone. Oczywiście twarde zdrewniałe kawałki od strony szypułki wyrzuciłam do kosza. Garnek z pomidorami postawiłam na kuchence i powoli ogrzewając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam od czasu do czasu mieszając około 15 minut.
Również w międzyczasie ugotowałam makaron. Makaron zawsze gotuję tyle czasu ile zaleca producent, ale do gotowania dodaję łyżkę masła. Makaron nabiera wtedy cudownego aromatu.
Do rosołu z serduszek dodałam rozgotowane pomidory. Całość zabieliłam śmietaną. Oczywiście pilnowałam, żeby śmietana się nie zwarzyła. Śmietanę zawsze trzeba dokładnie wymieszać. Następnie po trochu dodawać zupę i mieszać, żeby w całej objętości śmietana się zaciepliła i dopiero wtedy można śmietanę dodać do zupy. Śmietanę z zupą oczywiście zagotowałam.
Jak podać zupę pomidorową ze świeżych pomidorów?
Zupę pomidorową tradycyjne podajemy z makaronem, posypaną delikatnie posiekaną natką pietruszki i moja ostatnia pomidorowa właśnie taka była. Oczywiście, jeśli ktoś lubi, to zawsze możemy ją podać z ryżem lub z lanymi kluskami.