Zupa pieczarkowa, to zupa całkowicie dostępna dla nas przez cały rok – przez cały rok są w sprzedaży pieczarki. Jednak najlepiej smakuje jesienią i zimą. A może po prostu wtedy nie ma sezonowych warzyw i automatycznie częściej sięga się po inne tańsze surowce? W każdym razie jest sycąca, a taką zupę lepiej się je w zimne pory roku.
Jak zrobić zupę pieczarkową z makaronem? – składniki na zupę na 4 osoby:
- 30 dkg pieczarek
- 1 mała cebula
- 15 dkg włoszczyzny – może być z mrożonki
- 250 ml słodkiej śmietanki śmietanki
- 6 dkg masła
- 150 g makaronu świderki albo wstążki z falbanką
- sól i pieprz czarny do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, ale, żeby był naprawdę smaczny, do wody przed włożeniem makaronu dodajemy 2 dkg masła.
Mamy przygotować około 1 litr zupy. Zaczynamy od gotowania włoszczyzny – włoszczyznę gotujemy w niewielkiej ilości wody – około 250 ml przez 15 minut.
W tym czasie oczyszczamy i kroimy w plasterki pieczarki, a cebulę kroimy drobno. Na maśle podsmażamy cebulę. Jak się zaczyna złocić dodajemy pieczarki i podsmażamy mieszając, aż pieczarki zmiękną i minimalnie zaczną się przyrumieniać. Pieczarki dokładamy do gotującej się włoszczyzny. Dolewamy śmietankę. Zagotowujemy. Dokładamy ugotowany w międzyczasie makaron. Uzupełniamy zupę na objętość wodą do 1 litra. Solimy i pieprzymy do smaku.
Bardzo ważne jest solenie pieczarek na sam koniec – wcześniej posolone mogą nam zacząć czernieć, wtedy zupa zrobiłaby nam się szara, a powinna być smakowicie beżowa.
Mniam…