Jak zrobić zupę pieczarkową z makaronem?

zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa, to zupa całkowicie dostępna dla nas przez cały rok – przez cały rok są w sprzedaży pieczarki. Jednak najlepiej smakuje jesienią i zimą. A może po prostu wtedy nie ma sezonowych warzyw i automatycznie częściej sięga się po inne tańsze surowce? W każdym razie jest sycąca, a taką zupę lepiej się je w zimne pory roku.

Jak zrobić zupę pieczarkową z makaronem? – składniki na zupę na 4 osoby:

  • 30 dkg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 15 dkg włoszczyzny – może być z mrożonki
  • 250 ml słodkiej śmietanki śmietanki
  • 6 dkg masła
  • 150 g makaronu świderki albo wstążki z falbanką
  • sól i pieprz czarny do smaku

Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, ale, żeby był naprawdę smaczny, do wody przed włożeniem makaronu dodajemy 2 dkg masła.

Mamy przygotować około 1 litr zupy. Zaczynamy od gotowania włoszczyzny – włoszczyznę gotujemy w niewielkiej ilości wody – około 250 ml przez 15 minut.

pieczarki na zupę pieczarkową

W tym czasie oczyszczamy i kroimy  w plasterki pieczarki, a cebulę kroimy drobno. Na maśle podsmażamy cebulę. Jak się zaczyna złocić dodajemy pieczarki i podsmażamy mieszając, aż pieczarki zmiękną i minimalnie zaczną się przyrumieniać. Pieczarki dokładamy do gotującej się włoszczyzny. Dolewamy śmietankę. Zagotowujemy. Dokładamy ugotowany w międzyczasie makaron. Uzupełniamy zupę na objętość wodą do 1 litra. Solimy i pieprzymy do smaku.

Bardzo ważne jest solenie pieczarek na sam koniec – wcześniej posolone mogą nam zacząć czernieć,  wtedy zupa zrobiłaby nam się szara, a powinna być smakowicie beżowa.

Mniam…

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *