Zupa krem z brokułów jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Nie ma skomplikowanego składu. Gotujesz – miksujesz – masz. No może nie aż tak prosto, ale prawie… 😉 Oczywiście, jak każda zupa krem, sprawia dobre wrażenie – bardzo eleganckiego jedzenia. Wynika to chyba z faktu, że często pojawia się w menu w restauracjach, a jak z restauracji to musi być elegancka…
Jak zrobić zupę krem z brokułów na 4 osoby? Składniki:
- 1 średni brokuł lub dwa małe
- 1 duży ziemniak lub dwa małe
- 1 mała cebula lub pół dużej
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 dkg masła
- 50 g serka topionego (np złoty ementaler)
- 3 czubate łyżki drobno posiekanego koperku
- sól, pieprz czarny mielony
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i czosnku na ćwiartki. Na rozgrzane masło wkładamy cebulę i czosnek i smażymy aż zacznie się przyrumieniać. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podlewamy wodą tak żeby ziemniaki przykryć. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około pięciu minut. W tym czasie kroimy brokuła na kawałki. Dokładamy do garnka. Zalewamy wodą tak żeby brokuły były prawie przykryte. W sumie ma nam wyjść około 1 litr zupy. W tym momencie solimy zupę do smaku. Gotujemy jeszcze 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Zestawiamy z kuchenki. Dodajemy serek topiony i miksujemy. Dodajemy 2 łyżki siekanego koperku – mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
Jak podać zupę krem z brokułów?
Oczywiście można podać krem z brokułów razem z dodatkami typu groszek ptysiowy czy mini grzaneczki. Osobiście uważam jednak, że krem z brokułów wystarczy posypać na talerzu jeszcze odrobiną koperku dla ozdoby i wygląda super. A grzaneczki? Jak ktoś musi coś chrupać… 😉
Smacznego!