Jak zrobić zupę krem czosnkową?

Zupa krem z czosnku

Zupa czosnkowa to smak, który kojarzy się z Czechami i Słowacją. Wspomnienie wakacji powoduje, że zupa staje się jeszcze smaczniejsza. Zupa krem czosnkowa to kolejna zupa z cyklu – obrać – pokroić – pogotować zmiksować i już… Jednak nie jest to aż tak proste… Trzeba wiedzieć co zmiksować i w jakich proporcjach. 😉

Jak zrobić zupę krem z czosnku? Składniki na około 1 litr zupy, czyli na 4 osoby:

  • 4 duże główki czosnku
  • 1 spora cebula
  • 4 ziemniaki
  • 6 dkg masła
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 płaska łyżeczka majeranku (w lecie może być świeży)
  • sól, pieprz do smaku
  • Klika kromek pieczywa tostowego lub bułki jako dodatek

Składniki zupy krem z czosnkowej

Czosnek obieramy i odkładamy na bok 4 ząbki. Pozostałe kroimy na kawałki. Cebulę kroimy na drobno. Do rondla (powinien mieć około 2 litry pojemności, bo w nim później też będziemy gotować i miksować zupę) wkładamy 4 dkg masła i na maśle zaczynamy smażyć cebulę. Od czasu do czasy mieszamy. Jak cebula zaczyna się złocić dodajemy pokrojony na kawałki czosnek i smażymy dalej mieszając. Jak czosnek się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy całość wodą do objętości około 1 litr. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Solimy do smaku. Gotujemy przez około 15-20 minut. Jak ziemniaki są miękkie zestawiamy z palnika. Wyjmujemy listek laurowy i ziele angielskie. Miksujemy. Dodajemy majeranek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. 2 surowe ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dokładamy do zupy, Dokładnie mieszamy.

Jak podać zupę krem czosnkową?

Zupę krem czosnkową podajemy z pieczywem czosnkowym. Bardzo fajnie wygląda, jak na brzegu głębokiego talerza położymy rumiane kromki… Dobrze wyglądają i trójkątne zrobione z pieczywa tostowego i owalne ze zwykłej pszennej bułki.

Jak przygotować pieczywo czosnkowe?

Pieczywo czosnkowe

W międzyczasie (podczas gotowania się zupy) rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni z włączoną opcją grill. Z 2 ząbków czosnku 2 dkg masła i odrobiny soli przygotowujemy masło czosnkowe. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy odrobinę soli i rozcieramy na prawie gładką masę. Dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. Masłem czosnkowym smarujemy pieczywo tostowe lub bułki i układamy na ruszcie. Ruszt wkładamy do piekarnika na najwyższy poziom prawie pod sam grill. Pieczemy około 5 minut aż pieczywo będzie złociste i chrupiące. Tym sposobem mamy przygotowane pieczywo czosnkowe. Najlepiej jest wstawić grzanki do piekarnika bezpośrednio po zmiksowaniu zupy. Zanim podamy zupę do stołu grzanki akurat się upieką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *