Zupa czosnkowa to smak, który kojarzy się z Czechami i Słowacją. Wspomnienie wakacji powoduje, że zupa staje się jeszcze smaczniejsza. Zupa krem czosnkowa to kolejna zupa z cyklu – obrać – pokroić – pogotować zmiksować i już… Jednak nie jest to aż tak proste… Trzeba wiedzieć co zmiksować i w jakich proporcjach. 😉
Jak zrobić zupę krem z czosnku? Składniki na około 1 litr zupy, czyli na 4 osoby:
- 4 duże główki czosnku
- 1 spora cebula
- 4 ziemniaki
- 6 dkg masła
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1 płaska łyżeczka majeranku (w lecie może być świeży)
- sól, pieprz do smaku
- Klika kromek pieczywa tostowego lub bułki jako dodatek
Czosnek obieramy i odkładamy na bok 4 ząbki. Pozostałe kroimy na kawałki. Cebulę kroimy na drobno. Do rondla (powinien mieć około 2 litry pojemności, bo w nim później też będziemy gotować i miksować zupę) wkładamy 4 dkg masła i na maśle zaczynamy smażyć cebulę. Od czasu do czasy mieszamy. Jak cebula zaczyna się złocić dodajemy pokrojony na kawałki czosnek i smażymy dalej mieszając. Jak czosnek się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy całość wodą do objętości około 1 litr. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Solimy do smaku. Gotujemy przez około 15-20 minut. Jak ziemniaki są miękkie zestawiamy z palnika. Wyjmujemy listek laurowy i ziele angielskie. Miksujemy. Dodajemy majeranek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. 2 surowe ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dokładamy do zupy, Dokładnie mieszamy.
Jak podać zupę krem czosnkową?
Zupę krem czosnkową podajemy z pieczywem czosnkowym. Bardzo fajnie wygląda, jak na brzegu głębokiego talerza położymy rumiane kromki… Dobrze wyglądają i trójkątne zrobione z pieczywa tostowego i owalne ze zwykłej pszennej bułki.
Jak przygotować pieczywo czosnkowe?
W międzyczasie (podczas gotowania się zupy) rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni z włączoną opcją grill. Z 2 ząbków czosnku 2 dkg masła i odrobiny soli przygotowujemy masło czosnkowe. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy odrobinę soli i rozcieramy na prawie gładką masę. Dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. Masłem czosnkowym smarujemy pieczywo tostowe lub bułki i układamy na ruszcie. Ruszt wkładamy do piekarnika na najwyższy poziom prawie pod sam grill. Pieczemy około 5 minut aż pieczywo będzie złociste i chrupiące. Tym sposobem mamy przygotowane pieczywo czosnkowe. Najlepiej jest wstawić grzanki do piekarnika bezpośrednio po zmiksowaniu zupy. Zanim podamy zupę do stołu grzanki akurat się upieką.
Smacznego!