Jak zrobić zupę grzybową?

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa to moja ulubiona zupa. Tradycyjnie jemy ją co roku w Wigilię. Jem ją też także zawsze jak chcę sobie przypomnieć świąteczny nastrój. Robię ją też jak mam mało czasu, a zupa jest szybko koniecznie potrzebna. Czas przygotowania pół godziny – to jest doskonała rekomendacja.

 

Co potrzebujemy, żeby zrobić przepyszną wigilijną zupę grzybową na 8 porcji?
Musimy ugotować 2 litry zupy. Żeby była esencjonalna potrzebujemy:
co najmniej 5 dkg grzybów suszonych,
200 ml śmietany lub śmietanki,
sól do smaku.
Jakich grzybów użyć? Osobiście robię zupę z mieszanych suszonych grzybów – w większości są to podgrzybki i kozaki. Zupa z samych prawdziwków jest dobra, ale bardzo słodka w smaku. Osobiście wolę ostrzejszą. Jeśli grzyby musimy kupić, to polecam same podgrzybki. Jest wtedy szansa, że kupimy grzyby bez wkładki mięsnej. Jeszcze mi się nie zdarzyło zobaczyć w sklepie nierobaczywych prawdziwków…
Jak gotować zupę grzybową?
Grzyby płuczemy w zimnej wodzie. Wyjmujemy je z wody, a nie odlewamy wodę, bo na dnie naczynia, w którym płuczemy może zbierać się piasek.
Grzyby wkładamy do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Grzyby bardzo lubią kipieć.Trzeba uważać i bardzo szybko zmniejszyć grzanie pod zupą. Grzyby gotujemy pół godziny. Solimy do smaku. Na koniec zabielamy śmietaną lub śmietanką i zagotowujemy. Jeśli używamy słodkiej śmietanki, to możemy ją po prosty wlać – nie ma żadnego zagrożenia, że się zważy. Kwaśną śmietanę do zup trzeba dokładnie wymieszać, a następnie dolewać do niej po trochu zupę, ciągle mieszając. Jak śmietana się zaciepli wlewamy ją do garnka z zupą.
Jak podawać zupę grzybową?
Zupę grzybową podajemy z makaronem. W wigilię używamy makaronu domowego, lub ewentualnie kupnej krajanki. Przy innych okazjach możemy użyć jakiegoś fikuśnego makaronu.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *