Jak zrobić żołądki a la flaczki?

Flaczki z żółądków z kurczaka

Żołądki a la flaczki to ciekawa propozycja na obiad z jednego dania. To nawet nie jest zupa z wkładką tylko sama wkładką ;-). Wymaga wprawdzie dużo czasu, ale w większości jest to oczekiwanie, a nie praca. Po prostu żołądki muszą się ugotować do miękkości. Oczywiście z żołądków możemy też przygotować sos do drugiego dania – czyli gulasz z żołądków drobiowych.

Oczyszczone żołądki z kurczaka

Jak przygotować żołądki do gotowania?
Żołądki musimy dokładnie wypłukać. Czasem trzeba usunąć żółtą błonkę wyściełającą żołądek.

Jak przyrządzić flaczki z żołądków drobiowych?
Bierzemy około 1 kg żołądków z kurczaka. Oczyszczone żołądki gotujemy przez około 3 godziny w z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i kilku ziarenek czarnego pieprzu.

Ugotowane żołądki z kurczaka

Po ugotowaniu wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową. Do wywaru dodajemy około 25 dkg włoszczyzny posiekanej w słupki. Po 15 minutach jak już żołądki przestygną kroimy je w paseczki w poprzek włókien. Wrzucamy do wywaru.

Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową, imbirem i majerankiem.

Żołądki z kurczaka staramy się kroić w poprzek włókien

Na patelni smażymy na oleju drobno pokrojoną cebulę na coś pośredniego między szkliście, a złoto. Dodajemy łyżkę mąki – tak by się zrobiła zasmażka i wlewamy to do wywaru. Nie chodzi o zagęszczenie zupy, a o nadanie jej śliskości.

Jak podać flaczki z żołądków?
Jeśli mamy flaczarki, to oczywiście je wykorzystujemy, a jeśli nie, to podajemy ja zwykłą zupę na talerzu. Flaczki najlepiej smakują ze świeżym domowym chlebem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *