Jak zrobić zielone gazpacho?

Zielone gazpacho

Gazpacho zielone jest równie pyszne jak tradycyjny hiszpański chłodnik z pomidorami. To jest kolejna pyszna zupa na upalny dzień. Daje nam poczucie orzeźwienia. A wszystkich którzy nie jadają gazpacho bo im się w głowie nie mieści jak można mieszać ogórki z pomidorami i marnować witaminę C zapewniam, że tu tego nie ma. Po prostu ten chłodnik jest bez pomidorów 😉

Kolejną zaletą tej zupy jest możliwość wykorzystanie zalegającego nam w domu czerstwego pieczywa. Sucha bułka jest jednym ze składników.

Jak zrobić zielone gazpacho? – składniki na 4 osoby:

  • 1/2 kg dojrzałej, białej papryki (4-5 sztuk)
  • 2 duże ogórki – około 1/2 kg
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki – około 60 ml oliwy z oliwek ekstra vergine
  • liście świeżej bazylii
  • 2 kajzerki (lub inne białe pieczywo o podobnej objętości, może być suche lub nawet bułka tarta)
  • około 200 ml zimnej przegotowanej wody
  • sól, pieprz do smaku

Składniki zielonego gazpacho: ogórek, biała papryka, czosnekZaczynamy od upieczenia białej papryki. Po prostu po upieczeniu łatwo da się z papryki obrać skórkę. Wystarczy papryki wstawić do nagranego go 190 stopni piekarnika na około 20 minut. Po lekkim ostudzeniu ściągamy skórkę z papryk. Oczywiście można paprykę opalić nad gazem, ale pieczona papryka jest nieco delikatniejsza w smaku i tu w przeciwieństwie do klasycznego gazpacho lepiej mi taka pasuje.

Jedną paprykę możemy sobie zostawić i ewentualnie użyć jej po pokrojeniu w drobną kostkę do dekoracji.

Bułkę namaczamy w wodzie.

Do blendera wkładamy obrane i pokrojone ogórki, upieczoną i obraną ze skórki paprykę, przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oliwę, rozmoczone pieczywo. Miksujemy blenderem na gładką masę. Ewentualnie uzupełniamy wodą, do odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kilka lisków posiekanej bazylii. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia, Pod wieczór, jak robi się chłodniej, możemy jednak podawać w temperaturze pokojowej, wiec praktycznie od razu. Szczególnie dzieciom lepiej jest podawać taką zupę niezbyt zimną.

Zielone gazpacho podajemy listkiem bazylii. Serwujemy ze świeżym białym pieczywem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *