Jak zrobić zapiekankę z morszczuka ze szpinakiem?

Zapiekanka z morszczuka ze szpinakiem

Zapiekanka z morszczuka ze szpinakiem to pyszne, sycące danie obiadowe. Czas przygotowania jest także przyzwoity, bo razem z pieczeniem nie zajmie nam to więcej niż 40 minut. Jest to ciekawa forma podania ryby, dla osób, które nie lubią ryby – smak ryby jest tylko delikatnie wyczuwalny.

Jak zrobić zapiekankę z morszczuka na obiad dla 4 osób? – Składniki:

  • 8 porcji morszczuka mrożonego w kostkach
  • 500 g mrożonego szpinaku – najlepiej w liściach, niezmielonego
  • 1/2 główki czosnku
  • 3 dkg masła do duszenia szpinaku, 3 dkg masła do sosu beszamelowego + jeszcze trochę do wysmarowania formy
  • 3 dkg mąki pszennej + jeszcze trochę do panierowania ryby
  • 400 ml mleka
  • 10 dkg żółtego sera – może być mozzarella lub jakiś inny łatwo topliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina bułki tartej do posypania formy

Szpinak podduszamy na maśle. Można włożyć zamrożony szpinak do garnka i na wolnym ogniu najpierw rozmrozić, a potem chwilę poddusić od czasu do czasu mieszając. Pół główki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do szpinaku. Szpinak doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju, aż ryba nie będzie surowa. Nie ma konieczności ładnego przyrumienienia – ryba i tak będzie przykryta. Osobiście lubię smażyć kostki po dokładnym rozmrożeniu, żeby ryba była bez nadmiaru wody.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Z masła i maki robimy białą zasmażkę czyli do roztopionego masła dodajemy mąkę i smażymy aż kolor zmieni z żółtego na biały. Wtedy dodajemy po trochu mleko dokładnie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Solimy i pieprzymy do smaku.

Zółty ser ucieramy na grubej tarce jarzynowej.

Dużą prostokątną formę (powierzchnia dna powinna być mniej więcej taka jak suma powierzchni kostek rybnych) smarujemy masłem w posypujemy bułką tartą. Na dno formy wlewamy 1/3 przygotowanego wcześniej sosu beszamelowego. Układamy usmażone kostki z morszczuka (lub inne j białej morskiej ryby). Na rybę nakładamy przygotowany wcześniej szpinak. Zalewamy całą powierzchnię formy resztą sosu beszamelowego. Posypujemy równomiernie żółtym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 minut. Czas zapiekania jest taki krótki, ponieważ wszystkie składniki są wcześniej ugotowane i zapiekanka nie jest wysoka. W czasie zapiekania ser się przypieka na rumiano i jednocześnie ryba i szpinak zagrzewają się w całej objętości.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *