Jak zrobić zapiekankę z małżami ze szpinakiem?

zapiekanka z małzami i szpinakiem na francuskim spodzieZapiekanka z małżami ze szpinakiem to bardzo szybkie do przygotowania danie. W większości używamy gotowych półproduktów, ale oczywiście doprawiamy pysznie. Małże niestety najtańsze nie są, ale czasem warto zrobić sobie taką przyjemność – tym bardziej, że przygotowanie jest bardzo proste.

Jak zrobić zapiekankę z małżami i szpinakiem na spodzie z ciasta francuskiego? Składniki na obiad lub kolację dla 4 osób:

  • gotowe ciasto francuskie schłodzone w rulonie – około 300 g
  • 1/2 kg szpinaku (oczywiście może być mrożony, ale bez dodatków)
  • małże (najlepiej w sosie własnym w słoiku) – około 300 g
  • ser żółty – mozzarella lub coś co lubimy, a ładnie się topi około – 300 g
  • 4 dkg masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny do smaku

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury około 190 stopni. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i układamy na pergaminie na blasze. Trzeba to robić delikatnie, żeby ciasto nie połamało nam się w czasie rozwijania. Jak się połamie to możemy sobie tylko lekko zakląć i natychmiast przestać się tym przejmować. 😉 Cóż smaczne i tak będzie – no może nie tak reprezentacyjne tylko. Ciasto wkładamy do piekarnika, żeby nam się podpiekło. Zajmie to około 5-7 minut. Powinno się zacząć złocić.

W międzyczasie szykujemy ser, szpinak i małże. Zaczynamy od szpinaku. Na 2 dkg rozgrzanego masła wrzucamy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jak tylko czosnek zaczyna się rumienić dodajemy szpinak, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Ma się rozmrozić i odrobinę podgotować. Co chwila szpinak mieszamy i sprawdzamy, czy aby już jest rozmrożony w całej objętości i czy w całej objętości się zagotował. Jak już się faktycznie zagotuje doprawiamy go do smaku pieprzem i solą.

Następnie zabieramy się za małże. Na 2 dkg rozgrzanego masła wrzucamy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jak tylko czosnek zaczyna się rumienić dodajemy osączone małże i całość doprowadzamy do wrzenia – w małżach jest wystarczająco dużo wody, żeby to się zagotowało. Małże są w tym momencie gotowe.

To 300 g sera to powinno być 6 dużych plasterków, które będą mam mogły pokryć całą powierzchnię zapiekanki, a reszta powinna być utarta na tarce o dużych oczkach.

Na podpieczone ciasto francuskie po kolei równomiernie rozprowadzamy starty ser, szpinak, małże, a na wierzch układamy zółty ser w plasterkach (Oczywiście można też całość sera zetrzeć na tarcie i wierzch po prostu posypać serem). Przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie powinna być idealna (o ile szpinak i małże nakładaliśmy gorące)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *