Suszone pomidory tak bardzo mi smakują, że jestem skłonna dodawać je prawie do wszystkiego. Tym sposobem znalazły się też w zapiekanych cukiniach. Faszerowane warzywa to pyszny, lekki obiad, a w tej wersji całkowicie wegetariański. Przygotowanie ich jest bardzo proste.
Jak zrobić zapiekane cukinię z fetą i suszonymi pomidorami?
Składniki na 4 osoby:
- 4 cukinie (młode, szczupłe, bez wykształconych pestek około 20-25 cm długości)
- 20 dkg sera feta (takiego oryginalnego, co się bardziej kruszy niż smaruje)
- około 10 dkg suszonych pomidorów z oleju
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka oregano
- 2 ząbki czosnku
Cukinie kroimy na pół wzdłuż. Wydrążamy miąższ. Pozostała łódka z cukinii powinna mieć około 1 cm grubości.
Do miski wkładamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, posiekany miąższ z cukinii, oregano, kapary i pokruszony ser feta. Dokładnie mieszamy składniki. Farsz jest gotowy.
Czasem możemy kupić suszone pomidory w oliwie dobrze doprawione kaparami i oregano, wtedy w przygotowaniu farszu tych składników możemy nie uwzględniać.
Łódeczki z cukinii wypełniamy farszem. Nie będzie go dużo i nie powinno być, bo feta jest dość słona.
Tak przygotowane cukinie układamy na posmarowanej olejem blasze do pieczenia. Do smarowania blachy swobodnie możemy wykorzystać oliwę spod pomidorów. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Do zapiekanej cukinii dobrze jest podać jakąś surówkę ze śmietaną lub jogurtem. Chodzi o złamanie słonego smaku farszu. Dla mnie idealna jest surówka z pomidorów śmietaną lub sałata ze śmietaną i cukrem.
Smacznego!