Jak zrobić wołowinę w sosie chrzanowym?

Wołowina w sosie chrzanowym

Wołowina w sosie chrzanowym, to pyszny dietetyczny obiad. Gotowana wołowina, jest naprawdę bardzo dobra, trzeba tylko wiedzieć, jaki kawałek mięsa wołowego jest naprawdę smaczny po ugotowaniu. Polecam użycie pręgi wołowej. Goleń wołowa to miękkie mięso z krótkimi włóknami. Ważna jest też technika gotowania.

Aby gotowane mięso było najsmaczniejsze wkładamy je do lekko osolonego wrzątku. Pory się zamykają i mięso pozostaje wilgotne w środku. Oczywiście dodajemy przyprawy (kilka ziarenek czarnego pieprzu, listek laurowy i ziarenko ziela angielskiego)  i włoszczyznę. Pręga wołowa do miękkości powinna się gotować około 2,5 – 3 godziny. Żeby włoszczyzna nie była zbyt rozgotowana dodajemy ją do wywaru po 2 godzinach gotowania mięsa wołowego. Z włoszczyzny po ugotowaniu robimy sałatkę jarzynową, a wywar wykorzystujemy do przygotowania sosu chrzanowego.

Co więc potrzebujemy do przygotowania wołowiny w sosie chrzanowym na obiad na 4 osoby?

  • pręga wołowa – jeśli bez kości to 0,8 kg jeśli z kością to 1,2 kg
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora
  • przyprawy: kilka ziarenek czarnego pieprzu, listek laurowy i ziarenko ziela angielskiego
  • chrzan – słoiczek 180 g
  • 200 ml kwaśnej śmietany do zup i sosów 18% tłuszczu
  • 3 dkg mąki pszennej
  • 3 dkg masła
  • reszta składników sałatki jarzynowej: 5 ugotowanych w mundurkach średniej wielkości ziemniaków, 3 jajka ugotowane na twardo, 1 mała cebula, 4 średnie ogórki kiszone, 1 puszka groszku konserwowego, 2 lekko czubate łyżki majonezu, 1 lekko czubata łyżka musztardy, pieprz czarny mielony do smaku

Oczywiście można wołowinę w sosie chrzanowym podać z innymi dodatkami. Na zdjęciu jest w towarzystwie ziemniaków w mundurkach i sałatki z pomidorów ze śmietaną i kiełkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *