Jak zrobić wigilijnego śledzia w pomidorach z cebulą?

Śledzie w pomidorach z cebulą

Śledzia w pomidorach przez wiele lat przynosiła do mnie na Wigilię babcia mojego chrześniaka. Kiedyś nawet była lekka afera z tym związana. Śledzie wylały się w samochodzie z niedokręconego słoika. Śledzi nie straciliśmy, gorzej było z samochodem. Dobrze, że to nie był mój samochód – wspominam to z uśmiechem.

Jak zrobić wigilijnego śledzia w oleju w pomidorach z cebulką?
Składniki:

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 2 małe puszki koncentratu pomidorowego (100g)
  • 300 ml oleju
  • 30 dkg cebuli

Zeszklona cebulaMatiasy solone trzeba wymoczyć w zimnej wodzie i odsolić. Czas moczenia zależy od tego jak bardzo śledzie są słone. Trzeba je po prostu co jakiś czas próbować sprawdzać czy już smakują śledziem, czy dalej tylko solą. 😉 Raczej nie moczymy śledzi dłużej niż godzinę. Czasem wystarczy 15 minut. Jeśli kupimy paczkę filetów śledziowych w oleju, to takie śledzie już nie wymagają moczenia. Wystarczy tylko usunąć cały olej w którym były.

Cebula z pomidoramiCebulę kroimy w pół-krążki. Na rozgrzany olej wkładamy cebulę. Jak cebula się zeszkli zdejmujemy rondel z palnika i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Czekamy, aż sos pomidorowy całkowicie wystygnie. W misce układamy warstwami olej z cebulą i pomidorami śledzia pokrojonego w równe kawałki i cebulę. Na wierzch wylewamy do końca przygotowany sos. Widelcem delikatnie poruszamy zawartość miski, żeby mieć pewność, że olej dotarł wszędzie.

Układanie śledzi z pomidorami w misceTakie śledzie powinny być przygotowane co najmniej na dzień przed Wigilią, żeby nabrały pomidorowego smaku i koloru. Przed podaniem wykładamy śledzie na półmisek i dekorujemy cebulą.

Smacznych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *