Jak zrobić wigilijnego śledzia w occie z cebulą?

Jak byłam mała na Wigilię u mnie w domu jadało się śledzia wyłącznie w occie. Nawet nie wiedziałam o istnieniu innych śledzi. Śledź w occie jest więc smakiem mojego dzieciństwa i bardzo dobrze z Wigilią się kojarzy.

Jak zrobić marynowanego śledzia z cebulką?
Śledzie kupujemy wyłącznie w wersji matiasy solone.
Moczymy w zimnej wodzie, żeby odsolić. Czas moczenia to od 15 do 60 minut. Śledzie trzeba próbować. Jak już są akurat na słoność wyjmujemy je z wody. Kroimy w poprzek na równe kawałki i wkładamy do marynaty, przekładając od czasu do czasu cebulą pokrojoną w/g uznania. Cebulę marynujemy razem ze śledziami.

Jak przygotować marynatę do śledzi?

  • ocet spirytusowy 10%-owy około 100 ml
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

300 ml wody zagotowujemy z przyprawami i gotujemy jeszcze około 10 minut, żeby woda nabrała aromatu. Dodajemy cukier i ocet. Próbujemy, czy marynata nie jest za mało lub za bardzo kwaśna kwaśna. W razie potrzeby uzupełniamy octem lub wodą. Zagotowujemy.
Po ostudzeniu marynata jest gotowa.
Śledzie najlepsze są od drugiego do czwartego dnia leżenia w marynacie.
Smacznych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *