Jak byłam mała na Wigilię u mnie w domu jadało się śledzia wyłącznie w occie. Nawet nie wiedziałam o istnieniu innych śledzi. Śledź w occie jest więc smakiem mojego dzieciństwa i bardzo dobrze z Wigilią się kojarzy.
Jak zrobić marynowanego śledzia z cebulką?
Śledzie kupujemy wyłącznie w wersji matiasy solone.
Moczymy w zimnej wodzie, żeby odsolić. Czas moczenia to od 15 do 60 minut. Śledzie trzeba próbować. Jak już są akurat na słoność wyjmujemy je z wody. Kroimy w poprzek na równe kawałki i wkładamy do marynaty, przekładając od czasu do czasu cebulą pokrojoną w/g uznania. Cebulę marynujemy razem ze śledziami.
Jak przygotować marynatę do śledzi?
- ocet spirytusowy 10%-owy około 100 ml
- 1 łyżeczka cukru
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
300 ml wody zagotowujemy z przyprawami i gotujemy jeszcze około 10 minut, żeby woda nabrała aromatu. Dodajemy cukier i ocet. Próbujemy, czy marynata nie jest za mało lub za bardzo kwaśna kwaśna. W razie potrzeby uzupełniamy octem lub wodą. Zagotowujemy.
Po ostudzeniu marynata jest gotowa.
Śledzie najlepsze są od drugiego do czwartego dnia leżenia w marynacie.
Smacznych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia!