Jak zrobić wielkanocną sałatkę jarzynową z pieczonych warzyw?

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw doskonale się nadaje na wielkanocny stół. O tyle jest świąteczna, że warzywa przygotowujemy do niej specjalnie. Każda marchewka, pietruszka, seler czy ziemniak zachowują pełnię swojego smaku. Nawet po wymieszaniu czujemy to w każdym kęsie. Pieczone warzywa są ciut twardsze niż te ugotowane w rosole, sałatka jest w związku z tym bardziej chrupiąca niż zwykła sałatka jarzynowa, w której chrupią tylko ogórki o cebula.

Jak zrobić sałatkę jarzynową z pieczonych warzyw?
Składniki na dużą miskę sałatki:

  • włoszczyzna bez pora: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 4 twarde, kiszone ogórki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 lekko czubate łyżki majonezu
  • 1 lekko czubata łyżka musztardy
  • odrobina czarnego mielonego pieprzu do smaku

Włoszczyna i ziemniaki na blasze do pieczenia zawinięte w folię

Upieczone i ostudzone warzywa Włoszczyznę i ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Dokładnie przykrywamy/ zawijamy w folię – nie trzeba zawijać wszystkiego oddzielnie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190  stopni Celsjusza. Pieczemy przez godzinę. Wyjmujemy z piekarnika. Do dalszej pracy zabieramy się  jak warzywa nam zupełnie wystygną – mogą nawet poleżeć w chłodnym miejscu do następnego dnia.

Składniki sałatki jarzynowej gotowe do zmieszania

Upieczone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy ze skórki. Jajka obieramy ze skorupek. Włoszczyznę, ziemniaki, jajka i ogórki kroimy w drobną kostkę około 3-4 mm na 3-4 mm. Cebulę kroimy jeszcze drobniej. Dodajemy osączony groszek konserwowy. Z majonezu i musztardy robimy sos i mieszamy z nim wszystkie składniki sałatki. Do smaku doprawiamy czarnym mielonym pieprzem. Moim zdaniem sałatki nie trzeba dodatkowo solić – wystarczy jej sól zawarta w kiszonych ogórkach, ale to już jest kwestia indywidualnego smaku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *