Jak zrobić wielkanocną babkę piaskową?

Babka piaskowa

Babka piaskowa jest bardzo łatwa w wykonaniu. Po prostu wkładamy po kolei wszystkie składniki do miksera… Fakt, że trzeba zachować odpowiednią kolejność, żeby składniki się dobrze połączyły, ale tylko tyle. 🙂

To jeden z tych przepisów, które bez problemu możemy dać do wykonania dziecku jako jego pierwsze ciasto. Oczywiście trzeba pilnować, żeby się nie poparzyło, ale jest pewność, że się uda i dziecko będzie miało swój sukces. 😉

Składniki:

  • 25 dkg masła
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej (osobiście używam szymanowskiej)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić babę piaskową?

Miękkie masło (musi być co najmniej 2 godziny wcześniej wyjęte z lodówki) wkładamy do misy miksera i zaczynamy ucieranie używając pałek do ubijania piany. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Chwilę ucieramy. Dodajemy po kolei po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodajemy połączone mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą.

Babka piaskowa w formie

 

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około godzinę i 10 minut. Ciasto nakłuwamy patyczkiem/wykałaczka – jeśli jest całkiem suchy wyjmujemy ciasto z piekarnika. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem najlepiej waniliowym.
Smacznego!

Babka piaskowa 2013A obok na zdjęciu jest moja babka piaskowa z Wielkanocy 2013. Nie byłą posypana cukrem pudrem, bo łatwiej było ją przetransportować w formie, a potem jakoś tak umknęło mi na miejscu, że trzeba ją cukrem pudrem posypać. Może i dobrze, bo babka jest dość słodka. Posypywanie to ozdoba tylko, a nie konieczne dopełnienie smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *