Babka piaskowa jest bardzo łatwa w wykonaniu. Po prostu wkładamy po kolei wszystkie składniki do miksera… Fakt, że trzeba zachować odpowiednią kolejność, żeby składniki się dobrze połączyły, ale tylko tyle. 🙂
To jeden z tych przepisów, które bez problemu możemy dać do wykonania dziecku jako jego pierwsze ciasto. Oczywiście trzeba pilnować, żeby się nie poparzyło, ale jest pewność, że się uda i dziecko będzie miało swój sukces. 😉
Składniki:
- 25 dkg masła
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej (osobiście używam szymanowskiej)
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Jak zrobić babę piaskową?
Miękkie masło (musi być co najmniej 2 godziny wcześniej wyjęte z lodówki) wkładamy do misy miksera i zaczynamy ucieranie używając pałek do ubijania piany. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Chwilę ucieramy. Dodajemy po kolei po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodajemy połączone mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około godzinę i 10 minut. Ciasto nakłuwamy patyczkiem/wykałaczka – jeśli jest całkiem suchy wyjmujemy ciasto z piekarnika. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem najlepiej waniliowym.
Smacznego!
A obok na zdjęciu jest moja babka piaskowa z Wielkanocy 2013. Nie byłą posypana cukrem pudrem, bo łatwiej było ją przetransportować w formie, a potem jakoś tak umknęło mi na miejscu, że trzeba ją cukrem pudrem posypać. Może i dobrze, bo babka jest dość słodka. Posypywanie to ozdoba tylko, a nie konieczne dopełnienie smaku.