Jak zrobić tradycyjny wigilijny kompot z suszu?

Na zakończenie Wigilii do słodkich potraw dobrze jest napić się kompotu z suszu. Szczególnie suszone śliwki pomagają na trawienie. Tradycyjny wigilijny kompot z suszonych owoców ma lekko wędzony posmak. Może być zrobiony z samych suszonych śliwek lub z dodatkiem jabłek i gruszek.

Jak zrobić kompot z owoców suszonych?
Najważniejsza informacja jest taka, że żeby kompot nabrał odpowiedniego smaku trzeba go ugotować na dobę przed Wigilią.
Owoce myjemy, wkładamy do zimnej wody, zagotowujemy i słodzimy do smaku. Gotujemy około 5 minut. Następnego dnia tylko mieszamy i możemy podawać.

Jak dużo owoców musimy mieć, żeby kompot był wystarczająco intensywny w smaku?
Najlepsze proporcje to moim zdaniem 25 dkg owoców suszonych na 1 litr kompotu. Zawsze łatwiej dolać wody, gdyby kompot był zbyt intensywny niż dodać owoców… 😉
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *