Jak zrobić tort orzechowy z kremem kawowym?

Tort orzechowy ozdobiony kremem

Tort makowy z kremem cytrynowym i orzechowy z kremem kawowym to rodzinne przepisy mojej teściowej. Torty z kremem kawowym to moje ulubione. Przepyszny jest także tort bezowy z kremem kawowym. Torty te robię trochę inaczej niż było w oryginalnych przepisach – zmechanizowałam i uprościłam wiele czynności.

 

Jak zrobić tort orzechowy z kremem kawowym?
Składniki: (na małą tortownicę średnicy 20 cm)
ciasto orzechowe: 150 g orzechów włoskich, 3 czubate łyżki bułki tartej, 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy
masa kawowa: 3 jajka, szklanka cukru, cukier waniliowy, 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 250 g masła ekstra (82% tłuszczu).
poncz: szklanka mocnej, wystudzonej herbaty najlepiej erl grey, 1/3 fiolki esencji rumowej, 25-50g spirytusu (trzeba przemyśleć, czy tort będą jadły dzieci)

Przepis na ciasto orzechowe:

 

Zmielone orzechy zmieszane z bułką tartą do tortu orzechowego

Orzechy mielimy w maszynce do mielenia orzechów na puszyste wiórki. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę (jak na biszkopt).

 

Osobiście rozdzielam żółtka od białek. Ubijam same białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję cukier i ubijam dalej, aż cukier się rozpuści. Dodaję po jednym żółtka. Zmielone orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia mieszamy dokładnie, wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około pół godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Ciasto jest upieczone jak zaczyna odstawać od brzegów tortownicy. Oczywiście sprawdzamy wykałaczką czy jest upieczone. Wbijamy wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wyjęty patyczek jest zupełnie suchy, to ciasto możemy wyjąć z piekarnika.
Przepis na masę kawową:
Jaja sparzamy zalewając wrzątkiem na około 15 sekund. W oryginalnym przepisie było napisane: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na parze przez około pół godziny, aż do uzyskania gęstej masy, następnie ubijamy dalej ręczną trzepaczką, aż do wystygnięcia. Proces ten  skróciłam sobie o 20 minut. Ubijam jaja w garnku mikserem przez 10 minut. Po około 3 minutach ubijania dodaję kawę rozpuszczalną. I ubijam dalej. Procesu studzenia nie radzę przyspieszać. Cukier lubi wtedy krystalizować się. Masło musimy na długo przed rozpoczęciem pracy przy torcie wyjąć z lodówki. Musi być miękkie. Wkładamy je do misy miksera i rozcieramy na gładką masę pałkami do ubijania piany. Ubite z kawą jaja dodajemy porcjami delikatnie miksując na najwolniejszych obrotach miksera.
Mamy już przygotowane ciasto orzechowe i masę kawową. Jak z tego zrobić tort?
Łączymy składniki ponczu. Wystudzone ciasto kroimy na trzy plastry. Na paterę jako pierwszy kładziemy plaster z wierzchu ciasta odwrócony przypieczoną stroną do dołu. Zwilżamy ponczem i smarujemy masą. Tak samo robimy z drugim i trzecim krążkiem. Ostatni krążek kładziemy przypieczoną stroną do góry. Następnie smarujemy masą bok tortu. Resztę masy używamy do dekoracji.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *