Jak zrobić tort orzechowy z kremem kawowym?

Tort orzechowy ozdobiony kremem

Tort makowy z kremem cytrynowym i orzechowy z kremem kawowym to rodzinne przepisy mojej teściowej. Torty z kremem kawowym to moje ulubione. Przepyszny jest także tort bezowy z kremem kawowym. Torty te robię trochę inaczej niż było w oryginalnych przepisach – zmechanizowałam i uprościłam wiele czynności.

 

Jak zrobić tort orzechowy z kremem kawowym?
Składniki: (na małą tortownicę średnicy 20 cm)
ciasto orzechowe: 150 g orzechów włoskich, 3 czubate łyżki bułki tartej, 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy
masa kawowa: 3 jajka, szklanka cukru, cukier waniliowy, 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 250 g masła ekstra (82% tłuszczu).
poncz: szklanka mocnej, wystudzonej herbaty najlepiej erl grey, 1/3 fiolki esencji rumowej, 25-50g spirytusu (trzeba przemyśleć, czy tort będą jadły dzieci)

Przepis na ciasto orzechowe:

 

Zmielone orzechy zmieszane z bułką tartą do tortu orzechowego

Orzechy mielimy w maszynce do mielenia orzechów na puszyste wiórki. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę (jak na biszkopt).

 

Osobiście rozdzielam żółtka od białek. Ubijam same białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję cukier i ubijam dalej, aż cukier się rozpuści. Dodaję po jednym żółtka. Zmielone orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia mieszamy dokładnie, wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około pół godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Ciasto jest upieczone jak zaczyna odstawać od brzegów tortownicy. Oczywiście sprawdzamy wykałaczką czy jest upieczone. Wbijamy wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wyjęty patyczek jest zupełnie suchy, to ciasto możemy wyjąć z piekarnika.
Przepis na masę kawową:
Jaja sparzamy zalewając wrzątkiem na około 15 sekund. W oryginalnym przepisie było napisane: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na parze przez około pół godziny, aż do uzyskania gęstej masy, następnie ubijamy dalej ręczną trzepaczką, aż do wystygnięcia. Proces ten  skróciłam sobie o 20 minut. Ubijam jaja w garnku mikserem przez 10 minut. Po około 3 minutach ubijania dodaję kawę rozpuszczalną. I ubijam dalej. Procesu studzenia nie radzę przyspieszać. Cukier lubi wtedy krystalizować się. Masło musimy na długo przed rozpoczęciem pracy przy torcie wyjąć z lodówki. Musi być miękkie. Wkładamy je do misy miksera i rozcieramy na gładką masę pałkami do ubijania piany. Ubite z kawą jaja dodajemy porcjami delikatnie miksując na najwolniejszych obrotach miksera.
Mamy już przygotowane ciasto orzechowe i masę kawową. Jak z tego zrobić tort?
Łączymy składniki ponczu. Wystudzone ciasto kroimy na trzy plastry. Na paterę jako pierwszy kładziemy plaster z wierzchu ciasta odwrócony przypieczoną stroną do dołu. Zwilżamy ponczem i smarujemy masą. Tak samo robimy z drugim i trzecim krążkiem. Ostatni krążek kładziemy przypieczoną stroną do góry. Następnie smarujemy masą bok tortu. Resztę masy używamy do dekoracji.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *